Olympisch goud voor Sven Kramer

VANCOUVER - Sven Kramer heeft zaterdag zijn jarenlange hegemonie op de 5000 meter bekroond met olympisch goud. De torenhoge favoriet voldeed op de Richmond Olympic Oval aan de verwachtingen door al zijn concurrenten voor te blijven.

Kramer moest hard knokken voor het felbegeerde goud. Hij produceerde vier kilometer lang rondjes van 29 seconden, maar kreeg het in de slotfase behoorlijk lastig.

De rondetijden liepen op naar 30,6, maar de 23-jarige Fries bleek inmiddels al zo'n veilige marge te hebben opgebouwd dat dat geen probleem werd. Hij finishte in 6.14,60.

De Zuid-Koreaan Seung-Hoon veroverde verrassend zilver in een tijd van 6.16,95. De Rus Ivan Skobrev pakte het brons: 6.18,05.

Bob de Jong

Bob de Jong kon geen enkel moment zijn Nederlandse rivaal serieus bedreigen. De stayer uit Leimuiden kwam al snel in de rondjes van 30 seconden en gaf daarmee veel terrein prijs. Hij volbracht de afstand in 6.19,02 en eindigde als vijfde. Jan Blokhuijsen werd negende met een tijd van 6.26,30.

Toen Kramer verzekerd was van het goud, stormde hij meteen over het ijs richting de tribune waar zijn ouders en zijn vriendin Naomi van As zaten. Na een korte, innige omhelzing liep de winnaar terug naar het middenterrein.

De Nederlandse fans hadden op dat moment al het 'We are the champions' ingezet, dat later werd afgewisseld met een overdonderend 'Svennie bedankt'.

Lees alles over de Winterspelen op onze special

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie