OSLO - Het internationaal klimaatpanel IPCC erkent dat het een fout heeft gemaakt over het percentage van Nederland dat onder zeeniveau ligt. Dat staat in een zaterdag vrijgegeven notitie van het IPCC.

Het klimaatpanel erkent dat niet 55 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt, zoals in een rapport uit 2007 staat.

Een voorlopige analyse van dat rapport van drie jaar geleden wijst uit dat er eigenlijk had moeten staan dat 55 procent van Nederland gevoelig is voor overstromingen.

Volgens het IPCC doen deze en andere fouten niets af aan de hoofdconclusie uit het rapport uit 2007 dat de aarde opwarmt en dat de mens daar de oorzaak van is.

Verkeerde percentages

Verder stelt het klimaatpanel dat ook in andere rapporten fouten zijn gemaakt over het percentage van Nederland dat onder zeeniveau ligt. Ook in onder meer rapporten van het Nederlandse ministerie van Verkeer en de Europese Commissie zouden verkeerde percentages zijn gebruikt.

De laatste maanden is veel ophef ontstaan over fouten in het IPCC-rapport uit 2007. Er stonden onder meer verkeerde aannames in over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten.