Timosjenko vecht uitslag verkiezingen aan

KIEV - De Oekraïense premier Joelia Timosjenko neemt juridische stappen om de uitslag van de presidentsverkiezingen aan te vechten. Timosjenko zei zaterdag dat ze bewijs heeft dat bij de stembusgang is gefraudeerd.

Volgens de officiële uitslagen verloor Timosjenko de verkiezingen van zondag van oppositieleider Viktor Janoekovitsj.

In een toespraak voor de televisie zei Timosjenko dat Janoekovitsj nooit de volgens de wet gekozen president van Oekraïne zal zijn.

Massaal protest

Timosjenko voegde eraan toe dat ze niet zal oproepen tot een massaal protest, zoals ze deed na de verkiezingen van 2004.

De prowesterse Timosjenko was een boegbeeld van de zogenoemde Oranje Revolutie eind 2004 tegen de fraude bij de toenmalige presidentsverkiezingen. Mede door de massabetogingen raakte de pro-Russische Janoekovitsj destijds zijn overwinning kwijt.

Fraude

Bij de verkiezingen van vorige week kreeg Janoekovitsj 48,9 procent van de stemmen, tegen 45,4 procent voor Timosjenko. Kort na de bekendmaking van de uitslag repten partijgenoten van Timosjenko al van fraude en juridische stappen.

Donderdag liet Timosjenko weten dat ze niet van plan is als regeringsleider op te stappen. Janoekovitsj had daar om gevraagd. De winnaar van de verkiezingen wil een nieuwe regering benoemen na zijn aantreden als president.

Zijn Partij van de Regio's heeft echter geen duidelijke meerderheid in de volksvertegenwoordiging en Timosjenko kan hem het leven hierdoor moeilijk maken. Analisten sluiten dan ook niet uit dat Janoekovitsj nieuwe parlementsverkiezingen gaat uitschrijven.

Tip de redactie