Ruim 40.000 mensen steunen hulp zelfdoding

DEN HAAG - Ruim 40.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder een initiatief dat pleit voor het moeten kunnen krijgen van hulp bij zelfdoding als ouderen vinden dat ze klaar zijn met hun leven.

Bekende Nederlanders als Mies Bouwman, Frits Bolkestein, Jan Terlouw en Paul van Vliet begonnen eerder deze week een handtekeningenactie om de Tweede Kamer via een zogenoemd burgerinitiatief te dwingen het onderwerp in behandeling te nemen.

Op de website van Uit Vrije Wil, de groep die pleit voor de mogelijkheid van hulp bij een zelfgekozen dood, waren zaterdagochtend ruim 39.700 steunbetuigingen binnengekomen. Per post kwamen er nog eens een paar duizend binnen.

Eenzaam

Volgens Uit Vrije Wil zijn er grote groepen oudere Nederlanders die 'klaar' zijn met het leven. Zij kunnen door allerlei kwalen niet meer het leven leiden dat ze willen leiden of zijn eenzaam.

Speciaal opgeleide hulpverleners zouden hen moeten helpen om met een medicijn een eind aan hun leven te maken. Van tevoren zou de hulpverlener via gesprekken moeten achterhalen of de oudere vrijwillig en weloverwogen tot het besluit is gekomen.

Vanaf 70 jaar

Na de dood van de persoon moet een commissie beoordelen of de hulpverlener de juiste procedure heeft gevolgd. Het recht op een waardige dood zou volgens de initiatiefgroep moeten gaan gelden voor mensen vanaf 70 jaar. Nu kunnen mensen alleen euthanasie krijgen als ze ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie