Man dumpt asbest op picknickplaatsen

AMSTERDAM - Een 55-jarige man uit de gemeente Twenterand is opgepakt voor het dumpen van asbest en afval bij picknickplaatsen in onder meer de gemeente Hellendoorn. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De arrestatie vond vorige week dinsdag plaats. De man wordt verdacht van 35 asbest- en afvaldumpingen bij picknickplaatsen in de gemente Hellendoorn, Wierden, Ommen en Twenterand van 2007 tot en met vorig jaar.

De zakken met asbest en afval waren aangetroffen door ambtenaren van de gemeenten Hellendoorn en Wierden.

De ambtenaren onderzochten elke dumping afzonderlijk, wat uiteindelijk leidde tot een bedrijfscontrole van onder meer de politie en gemeente bij de man. Bij deze controle werden meerdere overtredingen van de milieuwetgeving geconstateerd.

De man had drie schuren afgebroken en de asbestplaten die daarbij vrijkwamen zelf verwijderd en opgeslagen op zijn terrein. De losse asbestdelen dumpte hij in de wijde omgeving.

Specialistisch

De asbest had eigenlijk door een specialistisch bedrijf moeten worden verwijderd en afgevoerd. Ook verbrandde de man stelselmatig illegaal huishoudelijk- en bedrijfsafval op zijn terrein in een afvalverbrandingsinstallatie die hij had gemaakt.

De 55-jarige man heeft inmiddels een verklaring afgelegd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kosten

De kosten die de gemeenten hebben gemaakt voor het laten ophalen door een gespecialiseerd bedrijf van de gedumpte zakken worden in rekening gebracht bij de man.

De asbest die nog op het terrein van de man aanwezig is, moet daarnaast op kosten van de man door een specialistisch bedrijf worden verwijderd.

Tip de redactie