Ouders willen vervolging agenten zaak-Pernis

ROTTERDAM - De ouders van het slachtoffer in de zogenoemde Pernisser martelmoord willen dat de vier betrokken agenten alsnog worden vervolgd. Hun advocaat Frank van Ardenne stapt daarvoor naar het gerechtshof. Dat zei Van Ardenne vrijdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorig jaar bekend geen strafvervolging tegen de vier in te stellen.

Björn Jue werd in de nacht van 15 op 16 juni 2007 op gruwelijke wijze mishandeld door twee mannen in een woning aan de Pastoriedijk in Pernis.

De twee die Jue om het leven brachten, zijn veroordeeld tot tien en twaalf jaar gevangenisstraf. Een medeplichtige kreeg van het hof vijf jaar cel.

Voorbereidingen

Toen de politie ter plaatse kwam, was Jue nog in leven. de agenten gingen niet op stel en sprong de woning binnen, omdat zij voorbereidingen troffen om dat ''op volgens leidinggevende verantwoorde wijze'' te doen.

Het beeld dat de agenten geruime tijd werkloos voor de deur hebben gestaan, terwijl de doodskreten van Jue op straat hoorbaar waren, klopt volgens het OM dan ook niet.

Justitie meent dan ook dat er geen oorzakelijk verband bestaat tussen het handelen van de agenten en de dood van Jue.

Procedure

Van Ardenne maakt gebruik van de zogenoemde artikel 12-procedure bij het hof, waarmee hij alsnog om vervolging van de agenten kan vragen. Bij zo'n procedure beoordelen raadsheren van het hof of het OM een juiste afweging heeft gemaakt. Daar moeten zij dan wel een belangrijke reden voor zien.

Tip de redactie