Verdieping Westerschelde van start

ANTWERPEN/DEN HAAG - De verdieping van de Westerschelde kan na maanden vertraging beginnen. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) woont vrijdag in het Antwerpse havengebied de plechtigheid bij waarmee het startschot voor de werkzaamheden aan Nederlandse zijde wordt gegeven.

De Vlaamse minister-president Kris Peeters is haar gastheer. Hij toonde zich een maand geleden een tevreden man toen de Raad van State definitief de weg vrijmaakte voor het uitdiepen en verbreden van de zo belangrijke route naar de haven van Antwerpen.

Nederland en Vlaanderen werden het al in 2004 eens over de verruiming van de vaargeul. Eind 2005 later vond in Middelburg de ondertekening plaats van de Scheldeverdragen.

Een van de afspraken was dat Nederland nieuwe natuur zou creëren en daarvoor de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen onder water zou zetten.

Toen het kabinet vorig jaar april dat besluit terugdraaide en kort daarna de Raad van State de baggerwerkzaamheden stillegde, waren de rapen gaar in Vlaanderen. Peeters riep de Nederlandse ambassadeur in Brussel op het matje.

Kritiek

De Tweede Kamer zette in een debat in september vraagtekens bij de rol van premier Jan Peter Balkenende in deze gevoelige kwestie in zijn thuisprovincie. Balkenende weersprak die kritiek op hoge toon. De regering zette een maand later na extra onderzoek het ontpolderingsbesluit alsnog door.

Bedrijven

De verdieping van de vaargeul tot 13,1 meter betekent dat grotere schepen naar Antwerpen kunnen varen. Volgens de verladersorganisatie EVO profiteren ook Nederlandse bedrijven mee. Voor bedrijven in het zuiden van het land is Antwerpen vaak een betere optie dan Rotterdam.

Tip de redactie