ALMERE - Het aantal overvallen in Almere is in 2009 met maar liefst 31 procent gedaald, terwijl landelijk een stijging te zien was. De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente maakten dat donderdagavond bekend.

De aanpak van de politie, gezamenlijk met plaatselijke ondernemers, lijkt daarmee vruchten af te werpen.

Een kwart meer pintransacties (tegenover 12,5 procent landelijk), cameratoezicht in het winkelcentrum, overvaltrainingen voor winkelpersoneel, extra politiesurveillance en forse straffen: dat zijn de belangrijkste succesfactoren.

''Maar er is ook een zwaar appel gedaan op de inwoners'', zei districtschef Hans Lesscher van de politie. ''Honderden mensen hebben zich aangemeld voor sms-alert en dat leverde in sommige gevallen concrete tips op''.

Technische snufjes

Het overvallenteam draait volgens Lesscher nog steeds op volle sterkte. Er worden de komende tijd ook nieuwe technische snufjes ingezet om overvallen tegen te gaan, zoals de DNA-spray.

In overleg met winkeliers wil de politie in sommige gevallen ook een zender in contant geld plaatsen, zodat dat via GPS kan worden gevolgd.

''Ook in 2010 gaan we de pakkans dus verder vergroten'', vulde burgemeester Annemarie Jorritsma aan. ''Als overvaller is het écht niet leuk meer in Almere''.

Forse straf

Wie gepakt wordt, kan volgens officier van justitie Jetty Bult rekenen op een forse straf. Celstraffen van vijf, zes jaar zijn volgens haar geen uitzondering. Met jeugdige daders wordt niet alleen afgerekend, er wordt ook veelvuldig maatwerk geleverd om aan de toekomst te werken. ''Om de criminele carrière te doorbreken''.

Het OM krijgt door de nauwe samenwerking steeds meer zicht op profielen van daders. In veel gevallen is er sprake van meerdere overvallen en het gaat vaak om jonge daders (14 tot 25 jaar).

''Onder de 20 jaar komt met regelmaat voor'', weet Lesscher. ''Jonge daders die niet door hun ouders in de gaten worden gehouden''

Eenmaal gepakt en veroordeeld wordt de veroordeelde nauwlettend door de politie in de gaten gehouden. Lesscher: ''We hebben een lijst met potentiële overvallers in Almere en die bezoeken we eens in de twee weken''.