ROTTERDAM - De straf die het Openbaar Ministerie (OM) in het Rotterdamse havenschandaal eiste tegen advocaat Jacob Cornegoor kan wettelijk niet. Dat zei advocaat Mischa Wladimiroff, die Cornegoor vertegenwoordigt, donderdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Volgens Wladimiroff is het op basis van het Wetboek van Strafrecht niet mogelijk een advocaat uit zijn beroep te zetten voor valsheid in geschrifte.

''Het OM blundert met de strafeis'', aldus Wladimiroff. Justitie loopt volgens hem vooruit op een wet die mogelijk nog gaat komen en die nog onderwerp is van politieke discussie.

Voorwaarden

Alleen de Orde van Advocaten kan volgens hem op dit moment advocaten onder bepaalde voorwaarden uit hun beroep zetten.

Het OM eiste eerder op de dag tegen advocaat Cornegoor een verbod op het uitoefenen van het beroep van advocaat voor de duur van twee jaar wegens onder meer valsheid in geschrifte. Daarnaast eist het OM een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 50.000 euro.

Valse verklaringen

Cornegoor wordt ervan verdacht valse verklaringen en 'legal opinions' te hebben opgemaakt, waarmee het (destijds nog gemeentelijk) Havenbedrijf van Willem Scholten garant stond voor leningen van vele tientallen miljoenen euro's aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen.

Doordat RDM de leningen niet kon terugbetalen, gingen de banken voor meer dan 100 miljoen euro het schip in. Zij eisten geld van de gemeente en het Havenbedrijf, die begin 2005 aangifte deden.

Partner

Het Amsterdamse advocatenkantoor Spigthoff, waar Cornegoor partner is, maakte vorig jaar zelf bekend dat Cornegoor verdachte is in de zaak. Het kantoor stelt donderdag dat de beschuldigingen aan het adres van Cornegoor onjuist zijn en dat het volledig achter zijn collega staat, die de beschuldigingen tegenspreekt.

In maart moet oud-directeur Scholten van het Havenbedrijf zich voor de rechter verantwoorden. Volgens het OM heeft hij zich uit eigenbelang schuldig gemaakt aan oplichting. Scholten zou zich hebben laten omkopen door Van den Nieuwenhuijzen.