OM eist werkstraf en boete voor advocaat

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen advocaat Jacob Cornegoor een taakstraf van 240 uur en een geldboete van 50.000 euro wegens onder meer valsheid in geschrifte. Dat bleek donderdag bij de behandeling van de strafzaak door de rechtbank in Rotterdam.

Daarnaast eist het OM een verbod op het uitoefenen van het beroep van advocaat voor de duur van twee jaar. ''Hij hoort in ieder geval tijdelijk geen advocaat te zijn'', aldus de officier van justitie.

Het OM beschuldigt Cornegoor ervan valse verklaringen en 'legal opinions' te hebben opgemaakt, waarmee het (destijds nog gemeentelijk) Havenbedrijf van Willem Scholten garant stond voor leningen van vele tientallen miljoenen euro's aan de RDM-bedrijven van Joep van den Nieuwenhuijzen.

Belangen

Cornegoor was advocaat van zakenman Van den Nieuwenhuijzen en diens RDM-bedrijven. Met de door hem valselijk opgemaakte stukken zou Cornegoor exclusief de belangen van RDM hebben behartigd, aldus de officier.

Volgens het OM gaf Cornegoor, partner bij het Amsterdamse advocatenkantoor Spigthoff Advocaten, zich tegenover Commerzbank ten onrechte uit als juridisch adviseur van het Havenbedrijf Rotterdam.

''Hij was zich ervan bewust dat een belangenconflict bestond'', aldus de officier. Ook zou Cornegoor hebben geschreven dat directeur Scholten van het Havenbedrijf geen toestemming nodig had van de raad van commissarissen voor het afgeven van garanties.

Zwak

Cornegoor moet volgens het OM echter hebben geweten dat de financiële positie van RDM zwak was en dat de kans dat de leningen niet konden worden terugbetaald, toenam.

Ook zou hij moeten hebben geweten dat Scholten de steun aan RDM verborgen hield voor het gemeentelijk Havenbedrijf.

''Cornegoor speelde met twee shirts, maar voetbalde een kant op'', aldus de officier. ''En hij pretendeerde ook nog scheidsrechter te zijn.'' Volgens het OM waant de advocaat zich onaantastbaar. Het OM acht de kans op herhaling groot.

Eerder deze week sprak Cornegoor de beschuldigingen tegen en noemde zijn handelingen, die hij stelde onder grote tijdsdruk te hebben gedaan, 'oenig'.

Tip de redactie