Veiligheid Rotterdam blijft op zelfde niveau

ROTTERDAM - De veiligheid in Rotterdam is het afgelopen jaar niet wezenlijk veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren.

Dat blijkt uit de veiligheidsindex van de gemeente Rotterdam, die donderdag werd gepubliceerd. De veiligheid in de Maasstad in 2009 krijgt een 7,3 op een schaal van 10. Een jaar eerder stond dat cijfer nog op 7,2 en in 2007 kreeg de stad een 7,3.

Uit het onderzoek blijkt dat een aantal wijken in de stad achteruit is gegaan, zoals Zuidplein en Bloemhof. Ook de problemen in Tarwewijk en Hillesluis, twee van de wijken waar Rotterdam zich met name op richt, blijven hardnekkig.

''Ondanks een robuust actieprogramma is de veiligheid in Tarwewijk en Hillesluis (nog) niet verbeterd'', aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb in een toelichting. De vier wijken worden gezien als probleemwijken. Rotterdam telt in totaal 63 wijken.

Onveilige wijken

Er zijn echter geen onveilige wijken meer in de stad. In de vorige index werd het Oude Westen nog betiteld als onveilig.

Ook het Nieuwe Westen scoort beter dan een jaar eerder. ''In het Nieuwe Westen en het Oude Westen heeft de stevige inzet dit jaar al vruchten afgeworpen'', aldus Aboutaleb.

Het cijfer is gebaseerd op gegevens van politie, justitie en gemeentelijke diensten. Daarnaast is de mening van ongeveer 16.000 Rotterdammers over onder meer inbraak, leefomgeving en geweld meegenomen in de berekening van het rapportcijfer. Voor de index van een jaar eerder waren dat er nog 13.000.

Het is de negende keer dat de index wordt gepubliceerd. De eerste verscheen in 2002. In dat jaar scoorde de stad een 5,5 op het gebied van veiligheid. In de aanloop naar de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart is veiligheid het belangrijkste thema.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie