Justitie onderzoekt hulp bij zelfdoding

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen onderzoekt de hulp bij zelfdoding waarover het actualiteitenprogramma Netwerk deze week een reportage heeft uitgezonden.

Dat liet een woordvoerster donderdag weten.

In het programma kwam naar voren dat Albert Heringa besloot zijn 99-jarige moeder te helpen om een eind aan haar leven te maken.

De vrouw was lichamelijk nog in orde, maar ze had het gevoel dat ze haar leven had voltooid en wilde daarom niet verder meer blijven leven.

Huisarts

Ze vroeg haar huisarts om haar te helpen, maar die antwoordde dat hij niets voor haar kon doen. Een consulent van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kon alleen maar adviseren om de bejaarde vrouw te laten stoppen met eten en drinken.

Hierop besloot de zoon van mevrouw Heringa om zijn moeder te helpen met een zelf geregisseerde dood.

Deze vorm van hulp bij zelfdoding is in Nederland nog niet toegestaan. De NVVE is daarom een campagne begonnen om een maatschappelijk debat hierover aan te zwengelen.

Uit de jongste cijfers blijkt dat jaarlijks vierhonderd ouderen boven de zestig jaar een eind aan hun leven maken. In de meeste gevallen is onduidelijk of zij dat doen omdat er geen humanere manier is.

Verbranden

De NVVE zegt gegronde redenen te hebben om te denken dat dit getal nog wel eens hoger kan liggen.

''De ouderen zien zich genoodzaakt om bijvoorbeeld met de auto in het water te rijden, zich op te hangen of zichzelf te verbranden'', aldus de vereniging.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek vorige week dat een kleine meerderheid van 56 procent voor een wettelijke regeling is waarbij wordt geregeld in welke gevallen bij 'voltooid leven' een arts mag helpen bij zelfdoding.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie