RIJSWIJK - De donderdagochtendspits was dubbel zo druk als normaal. Rond half negen stond er ongeveer 350 kilometer file.

De grootste problemen waren in het midden en oosten van het land.

Daar stonden op sommige plekken door winterse omstandigheden lange files, meldde een woordvoerder van de ANWB. Tegen half tien waren de meeste files verdwenen.

Arnhem

Rond Arnhem en Utrecht was het erg druk. Er waren vooral problemen op de A9, A12 en A27. Op de A1 (Hengelo-Apeldoorn) stond voor Deventer een file van 17 kilometer. Ook op de A12 van de Duitse grens richting Arnhem stonden automobilisten stil.

De bussen van Veolia op de Veluwe gingen pas in de loop van donderdagmorgen rijden. Het bedrijf hield de bussen aanvankelijk binnen wegens gladheid op de wegen door sneeuwval. Op het spoor waren geen grote problemen.

Bussen

De bussen ondervinden donderdagochtend niet veel problemen door de sneeuw. Connexxion laat weten dat de buslijnen die heuvels op moeten andere routes rijden of ingekort zijn. Verder zijn er geen problemen.

Vervoerder Qbuzz waarschuwt in Friesland, Drenthe en Groningen voor uitvallende ritten door de gladheid, maar vooralsnog rijdt alles gewoon.