Rotterdam neemt afscheid van strippenkaart

ROTTERDAM - Rotterdam en omgeving maakt zich op voor D-day in het openbaar vervoer. Nu al ruim een jaar in de metro alleen nog met de ov-chipkaart gereisd kan worden, moet vanaf donderdag de rest van het openbaar vervoer eraan geloven.

Ook 65-plussers die gratis reizen zullen zich moeten aanwennen even in- en uit te checken, anders rijden ze zwart. De Rotterdamse vervoerder RET heeft de in- en uitcheckgegevens nodig om geld bij de gemeente te claimen. Ook abonnementhouders die tot nu toe konden volstaan met het tonen van hun kaart moeten hem voortaan even tegen een kaartlezer houden.

De RET geeft mensen twee weken de tijd om te wennen. Om reizigers te helpen, sturen de RET, Connexxion en QBuzz honderden medewerkers de straat op.

Lang niet iedereen is even enthousiast over het nieuwe vervoersbewijs. De kaart is meerdere keren gekraakt, ritjes zouden duurder zijn geworden dan met de strippenkaart en een groot deel van de reizigers vergeet uit te checken, waardoor zij hun volledige borg kwijtraken. Slechts een deel van hen vraagt deze borg terug.

Taxi

Mensen moeten binnen enkele jaren in Rotterdam ook hun taxiritje kunnen afrekenen met de ov-chipkaart, zei verantwoordelijk wethouder Hans Vervat donderdag op het Centraal Station van Rotterdam. Vervat was daar naartoe gekomen om met eigen ogen te zien hoe de afschaffing van de strippenkaart in bus en tram verloopt.

Vervat hoopt dat het volgende college een besluit kan nemen over betalen met de chipkaart in de taxi. ''Dit is iets waar we geen jaren mee bezig moeten zijn'', aldus Vervat.

Eerste

Rotterdam is de eerste gemeente die volledig overgaat op de ov-chipkaart. In Amsterdam is het systeem inmiddels de enige betaalmethode in de metro, maar in tram en bus kan nog op een strippenkaart worden gereisd.

Amsterdam en zijn randgemeenten willen per 15 april helemaal overschakelen.

Tariefsverhoging

Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) liet weten dat in de steden waar de ov-chipkaart wordt ingevoerd het eerste jaar geen tariefsverhoging zal volgen.

Dat geldt voor elke regio; dus Rotterdam verhoogt tot 11 februari 2011 de tarieven niet. Mocht Amsterdam op 15 april overgaan op de ov-chipkaart, dan mag de stad tot 15 april 2011 de prijzen niet verhogen.

Huizinga heeft dit afgesproken met de vervoerders en decentrale overheden, die straks zelf het tariefbeleid voor de chipkaart mogen bepalen. De chipkaart wordt decentraal ingevoerd, dat wil zeggen dat de verantwoordelijkheid bij de lagere overheden ligt en niet bij het ministerie.

De staatssecretaris zei verder te verwachten dat aan het eind van het jaar in het hele land met de chipkaart kan worden gereisd.

Ov-chipkaart in Rotterdam

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Tip de redactie