AMSTERDAM - De directie van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is woensdag onaangenaam verrast door een brief van De Bijenkorf. In de vertrouwelijke, maar uitgelekte brief aan de gemeenteraad van Amsterdam vraagt het warenhuis om uitstel van het boren van de nieuwe metrolijn.

Terwijl het boren volgende maand dient te beginnen, vraagt De Bijenkorf om nog een extra onderzoek om zo de risico's op verzakkingen aan het monumentale pand aan de Dam te beperken.

Hoite Detmar, directeur omgeving van het projectbureau Noord-Zuidlijn, liet woensdag in een reactie weten zeer verrast te zijn door de brief die het boorproces dreigt te vertragen.

''We zitten al jaren met het warenhuis aan tafel en we hadden graag hun zorgen met hen doorgenomen op de manier waarop we gewend zijn'', aldus Detmar.

Onafhankelijk onderzoek

De Bijenkorf heeft zelf onafhankelijk onderzoek laten doen naar de risico's van het boren, maar Detmar kan de conclusies van het ingehuurde ingenieursbureau stuk voor stuk weerleggen.

''We zijn verheugd met de hoofdconclusie, dat onze berekeningen en getroffen voorzorgsmaatregelen juist zijn. Het adviesbureau adviseert de Bijenkorf dan ook akkoord te gaan met het boren'', aldus Detmar.

Maximale zetting

Een van de misverstanden waar de Bijenkorf zich volgens Detmar onterecht op baseert is de verwachting dat de gevel van het pand met 5 millimeter zal verzakken.

Volgens Detmar is dit echter de maximale zetting over de hele gevel en zal de zetting eerder lager dan hoger uitvallen. ''Juist waar wij de meeste risico's verwachten, op de plek waar de tunnelboor een bocht maakt, hebben we al voorzorgsmaatregelen getroffen.''

Injectienaalden

Onder de grond bij de Bijenkorf liggen al tal van grote 'injectienaalden'. Die spuiten vloeistoffen in de grond om eventueel teveel weggegraven grond meteen na het plaatsen van de tunnelwanden te compenseren (compensation grouting).

Met de injectienaalden is al eens een succesvolle proef gedaan en is het gebouw enkele millimeters gelift. In de kelder van het warenhuis staat geavanceerde meetapparatuur.

Detmar: ''De Bijenkorf citeert de commissie Veerman die heeft gewaarschuwd voor teveel optimisme. Maar waar de Bijenkorf aan voorbij gaat, is dat we onlangs nog Europese topexperts op het gebied van tunnelbouw hebben gevraagd opnieuw te kijken naar de risico's. De conclusie van deze experts is dat boren veilig en verantwoord is.''