OM eist celstraf voor verblinden piloten

MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Maastricht vier jaar gevangenisstraf geëist tegen de 55-jarige Eduard D. uit Schinveld voor het verblinden van piloten van AWACS-vliegtuigen.

Hij zou dat hebben gedaan door met een zelfgemaakt laserapparaat op de cockpit te schijnen.

Volgens het OM bracht D. daarmee het leven van de bemanning van de vliegtuigen in gevaar. De toestellen waren net bezig met opstijgen of landen.

''De verdachte nam bewust het risico dat de toestellen zouden neerstorten'', stelde officier van justitie Leonard Geuns. ''Dit neigt naar poging tot moord.''

Kerosine

D. werd op 28 oktober verleden jaar op heterdaad betrapt. Hij geeft toe dat hij met zijn laserapparaat in de lucht heeft geschenen, maar hij ontkent dat hij op de cockpit heeft gericht.

Hij wilde ook niemand verblinden of verwonden. De man wilde ontdekken of de AWACS-vliegtuigen kerosine loosden boven Schinveld.

Hij maakte zich zorgen over de leefbaarheid in zijn woonplaats en over de vele lichamelijke klachten van dorpsbewoners. Ook ontkent hij dat hij op meer dan twee dagen met de laser in de lucht heeft geschenen.

Meer mensen

Piloten van de AWACS-vliegtuigen hebben gemeld dat ze in de maanden september en oktober vorig jaar op minimaal zes dagen zijn verblind door een laserstraal.

Na de arrestatie van D. zijn er geen incidenten met lasers meer geweest. Volgens D. zijn er meer mensen die met laserapparatuur op de vliegtuigen richten. Zij zouden door zijn arrestatie zijn afgeschrikt.

Geluidshinder

Activisten voeren al jaren strijd tegen de AWACS-vliegtuigen die nabij Schinveld, in het Duitse Geilenkirchen, opstijgen en landen en voor veel geluidshinder zorgen.

Uitspraak in de zaak volgt op 24 februari. De voorlopige hechtenis van de verdachte is opgeheven tot de uitspraak.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie