Ron P. zwijgt over moord

DEN HAAG - De 34-jarige Ron P. die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood in 2005 van de Rijswijkse Anneke van der Stap, wil niet verder met de politie praten, als zijn advocaat niet bij de verhoren aanwezig mag zijn.

Dat heeft de raadsman, Ruud van Boom, woensdag gezegd. Van Boom heeft de politie gevraagd het verhoor te onderbreken, zodat hij met zijn cliënt kon overleggen, maar dat werd niet toegestaan, aldus de advocaat.

De recherche arresteerde P. maandag in zijn gevangeniscel, waar hij een straf van vijftien jaar uitzit voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994 (Puttense moordzaak).

Sindsdien is hij in Den Haag verhoord, aldus de advocaat. Woensdag wordt P. teruggebracht naar de gevangenis in Nieuwegein.

Verhoren

Tot nu toe heeft P. uitgebreid verklaard tijdens de verhoren, meldde advocaat Van Boom. Zijn cliënt ontkent dat hij Anneke van der Stap heeft gedood en zegt dat hij haar niet kende. Van Boom en P. hebben besloten dat hij verder niets meer zegt tot de politie de raadsman toelaat.

Anneke van der Stap verdween op 11 juli 2005 na een bezoek aan een vriend in Enschede. Daar is ze rond 21.30 uur op de trein naar Den Haag gestapt, om van daaruit verder te reizen naar haar ouderlijk huis in Rijswijk. De plek waar ze elf dagen later werd gevonden, in de bosjes aan de rand van een bedrijventerrein in Rijswijk, ligt niet op de route van Den Haag naar haar huis.

Doodsoorzaak

Haar dood is sindsdien omgeven door raadsels. Voor zover de politie bekend heeft gemaakt, kon de doodsoorzaak niet vastgesteld worden. De afgelopen jaren heeft de politie veel onderzoek gedaan. Diverse personen zijn verdachte geweest, maar steeds moest de recherche hen laten gaan wegens tekort aan bewijs.

Het is niet bekendgemaakt welke gegevens voor de politie directe aanleiding waren Ron P. maandag aan te houden. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Den Haag wordt P. niet voor de onderzoeksrechter geleid, omdat hij al gevangen zit.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. in oktober tot vijftien jaar cel in de Puttense moordzaak, waarvoor eerder ten onrechte Herman Dubois en Wilco Viets zijn veroordeeld.

Tip de redactie