AMSTERDAM - Gladheid en sneeuwval hebben woensdag in de avondspits lange files veroorzaakt. Rond zes uur stond er ruim 480 kilometer file op de Nederlandse snelwegen.

Daarmee kwam de voorspelling van de ANWB meer dan uit, dat er twee keer zoveel file zou staan als de 175 kilometer tijdens een doorsneewoensdag.

In de ochtendspits was het woensdag ook al dringen geblazen vanwege de winterse omstandigheden. Het sneeuwfront trok in de middag van het noordoosten naar het zuiden.

Vooral ten noorden en oosten van Utrecht liep het verkeer vast op spekgladde wegen. Er ontstonden kilometerslange files in beide richtingen op de A28 en de A27 ten noorden van Utrecht, de A1 Amsterdam-Utrecht-Apeldoorn en de A12 Den Haag-Utrecht-Arnhem.

Ook in het zuiden liep het verkeer vast. Vooral op de snelwegen rond Breda ontstonden files. Volgens een woordvoerder van de ANWB viel het wat betreft ongevallen mee. Er waren geen ''dramatische'' incidenten.

Bussen

In en rond Amersfoort zijn er door hevige sneeuwval veel vertragingen in de dienstregeling voor bussen. Dat meldt een woordvoerder van Connexxion woensdag.

Eerder meldde Connexxion al dat door sneeuwval en gladheid ook in Zeeland en Voorne-Putten sprake is van een verstoorde dienstregeling. Aan die sutiatie is nog geen einde gekomen.

''In de meeste gevallen gaat het om vertragingen en in een enkel geval wordt er een aangepaste route gereden. Alle bussen rijden wel'', aldus de woordvoerder.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.nl

Winterweer