Vooral jongeren bij carnaval gecontroleerd

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert tijdens de komende carnavalsperiode vooral horecazaken waar veel jongeren komen.

Een woordvoerster van de VWA heeft dat woensdag gezegd. Het gaat erom dat de rook- en alcoholregels worden nageleefd.

De uitbaters mogen de jongeren helemaal geen alcohol schenken als ze jonger zijn dan zestien. Als ze tussen de zestien en achttien jaar zijn, mogen jongeren geen 'sterke' alcoholische dranken, zoals likeurtjes, geserveerd krijgen. Wijn en bier mogen dan wel.

Rookverbod

Horecazaken zonder personeel zullen niet op het rookverbod worden gecontroleerd. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft voor hen voorlopig een uitzondering gemaakt. Zaken met personeel kunnen wel controles verwachten.

De VWA heeft in principe 260 controleurs beschikbaar. Daarbij inbegrepen zijn studenten die op freelancebasis zijn ingehuurd voor extra hulp tijdens het weekeinde en speciale evenementen. Zij vallen namelijk niet op in jongerencafés.

Carnavalspak

Volgens de VWA zijn de controleurs zo gekleed dat ze niet uit de toon vallen bij het carnavalspubliek. De woordvoerster kon niet zeggen of het personeel in carnavalspak zal worden uitgedost.

Ze kon ook niet zeggen hoeveel controleurs dit weekeinde in het land worden ingezet. Carnaval begint dit weekeinde en duurt tot en met dinsdag.

Bekijk lezersfoto's van het carnaval op NUfoto.nl

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie