Langdurige spits door sneeuw

DEN HAAG - Automobilisten op de Nederlandse snelwegen hebben woensdagochtend massaal in de file gestaan. In het noorden, midden en westen van het land was het plaatselijk glad door sneeuw.

Vooral het verkeer in het westen van het land stond vast, aldus een woordvoerder van de ANWB. Later op de ochtend leidde de witte neerslag ook op de snelwegen in het noorden tot problemen. De files duurden tot half twaalf.

Tegen kwart voor twaalf stond er nog ongeveer 50 kilometer file. Deze files werden veroorzaakt door ongevallen.

Vooral op de A28 hadden automobilisten daar last van; in beide richtingen gebeurden ongelukken. Een busje dat op deze snelweg richting Utrecht over de kop sloeg, zorgde voor een lange file. Het verkeer moest daar over één rijstrook.

375 kilometer

Normaal zou er in de gehele ochtendspits op een woensdag ongeveer 170 kilometer file staan, maar deze woensdag stond er op het hoogtepunt bijna 375 kilometer. Alle snelwegen rond Rotterdam liepen vast en op de A12 tussen Utrecht en Den Haag stond het eveneens stil.

Ook op de A7 en op de A9 stonden kilometers file. Vanaf Den Helder richting Amstelveen tussen Schoorl en knooppunt Raasdorp stond tegen kwart over acht 41 kilometer. Na half negen namen de files langzaam af.

Weerkundige

De ANWB verwacht in de avondspits minder problemen. Weerkundige Harry Geurts voorspelt voor die periode lichte sneeuwbuien verspreid over het hele land. ,,Het verkeer moet daar wel rekening mee houden.''

In Groningen zijn woensdagochtend twintig aanrijdingen gebeurd, als gevolg van de gladheid. Er was vooral blikschade. Er viel een gewonde. In Drenthe deden zich zeker zeventien ongevallen voor, met alleen maar blikschade. In Flevoland gebeurden twintig ongevallen. Een vrachtwagen raakte van de weg. Twee mensen raakten lichtgewond.

België

In België ontstond woensdagochtend een recordfile van 920 kilometer. Vrijwel overal in het land had het verkeer last van de sneeuwval. Alleen in Belgisch Limburg leken de problemen mee te vallen.

Op de E19 tussen Brussel en Antwerpen was het ter hoogte van Waarloos zo glad, dat het verkeer de snelweg moest verlaten. De Belgische autoriteiten riepen automobilisten op indien mogelijk thuis te blijven.

Ook luchthaven Zaventem bij Brussel deelt in de malaise. Door de sneeuw kan een aantal banen niet gebruikt worden. Reizigers wordt aangeraden de vluchtinformatie in de gaten te houden.

Bekijk lezersfoto's van het winterweer op NUfoto.nl

Tip de redactie