Taskforce pakt overvallen drastisch aan

ROTTERDAM - De Taskforce Overvalcriminaliteit komt met een arsenaal aan maatregelen om het aantal overvallen en straatroven drastisch terug te dringen.

Dat werd dinsdag in Rotterdam bekend tijdens de eerste landelijke bijeenkomst. Het aantal overvallen moet dit jaar met duizend omlaag ten opzichte van vorig jaar toen er in totaal 2898 werden gepleegd.

Zo zetten de korpsen helikopters in om overvallers op heterdaad te kunnen aanhouden en DNA-spray om gestolen en weer gevonden goederen te kunnen identificeren.

Overvallers kunnen rekenen op een DNA-'douche', waarmee ze doeltreffend te identificeren zijn.

Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, voorzitter van de Taskforce, presenteerde de maatregelen in het stadhuis van de Maasstad.

Bij de aanpak zijn de gemeenten, politie en Openbaar Ministerie, het bedrijfsleven en de landelijke overheid betrokken.

Zowel staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken als minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zei tijdens de bijeenkomst steun toen aan het bedrijfsleven. Zodat ondernemers zich beter kunnen beschermen tegen deze vorm van criminaliteit.

Actieteams

De politie zet zogeheten quick response-teams in. Deze actieteams gaan werken in gebieden waar veel overvallen plaatshebben.

Dat zijn vooral de gebieden van de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland en Midden- en West-Brabant. In deze regio's vond vorig jaar 51 procent van de overvallen plaats.

Snelrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) helpt door vaker snelrecht toe te passen en slachtoffers van overvallen te wijzen op de mogelijkheid een schadevergoeding te vragen.

Ook gaat het OM duidelijker naar buiten brengen wat voor straffen er op het plegen van een overval staan. Van de overvallers krijgt 60 procent een celstraf van een jaar of meer.

Nadat een overvaller de straf heeft uitgezeten, staan er voor hem of haar nog veel maatregelen te wachten, via de reclassering. Met als doel herhaling te voorkomen.

Pinnen

Winkeliers gaan hun best doen hun klanten meer te laten pinnen en het overvallers ook op andere manieren moeilijker te maken aan buit te komen. Zo kunnen zij een zogeheten confrontatiescherm ophangen, waarbij klanten en potentiële overvallers zichzelf zien.

Particulieren kunnen zich al simpel beveiligen door een haak op de deur te plaatsen. Dat voorkomt bij de helft van de pogingen een overval op een woning. Gemeenten hebben in alles een belangrijke rol als coördinator.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie