Geen explosieven gevonden op station Den Bosch

DEN BOSCH - Er zijn dinsdag geen explosieven gevonden op het station in Den Bosch. De man in het witte gewaad die met een bom dreigde, zou geen terrorist zijn maar een verwarde man.

De politie heeft het station in Den Bosch weer vrijgegeven voor NS-personeel en het publiek. Het station was sinds dinsdagmorgen vanaf een uur of acht afgesloten omdat er in een trein een explosief zou liggen.

De trein is onderzocht door bomexperts, maar er is niets gevonden. De NS hoopt dat voor de avondspits dinsdag de treinen bij Den Bosch weer volgens het spoorboekje rijden.

Treinverkeer

Dat heeft een woordvoerder dinsdagmiddag rond half vier laten weten. Op dat moment was het treinverkeer weer op gang gekomen.

''Het kan zijn dat er hier en daar nog treinen uitvallen. Maar we denken voor de avondspits weer volgens het boekje te rijden"", aldus de zegsman.

Serieuze signalen

De politie zeg dat het onderzoek op het station zorgvuldig is gebeurd en daarom lang duurde omdat er ''serieuze signalen'' waren. Ook wilde de politie uitsluiten dat de man al eerder iets had achtergelaten op het station.

Bovendien had de man zelf geroepen dat hij iets bijzonders bij zich droeg. De politie wil niet zeggen hoe oud de man is. Hij zit vast en wordt uitgebreid verhoord. De politie gaat uit van een eenmansactie. Hij is opgestapt in Breda.

De politie en burgemeester Ton Rombouts geven geen persconferentie omdat ze ''de zaak niet groter willen maken dan hij is en niet anderen op verkeerde ideeën willen brengen'', zei een politiewoordvoerder.

NS

De Nederlandse Spoorwegen (NS) betreuren het dat een medewerkster van het bedrijf dinsdagochtend melding maakte van een explosief, wat er achteraf niet bleek te zijn. 

Bovendien had de medewerkster, als dat al het geval was geweest, dat niet naar buiten mogen brengen. Dat zei een woordvoerder van de NS dinsdagmiddag.

''Ze heeft deze uitspraak volledig ten onrechte gedaan. Daar gaan wij niet over maar de politie, aldus de woordvoerder. De NS zal een intern onderzoek instellen naar de gang van zaken. ''Om erachter te komen waar deze melding vandaan kwam.''

Of de uitspraken van de medewerkster nog consequenties voor haarzelf kunnen hebben, vindt de NS een interne aangelegenheid.

Reizigers

Honderden reizigers strandden dinsdagochtend door de bommelding op het station van Den Bosch. (video) Volgens een medewerkster van de NS werden ruim duizend reizigers opgevangen in het Franciscushuis aan de Van der Does de Willeboissingel, op ongeveer 200 meter afstand van het afgesloten treinstation.

Ongeveer twintig bussenpendelden af en aan tussen het opvangcentrum en omliggende steden met een treinstation. De vertraging liep in sommige gevallen tot drie tot vier uur op.

Wit gewaad

Volgens een getuige ter plaatse zei een man in een wit gewaad in een treincoupé dat hij een bom bij zich had.

Ook zou hij toespelingen hebben gemaakt op de aanslagen van 11 september 2001. Daar werd volgens deze getuige nauwelijks op gereageerd.

Wel begonnen twee vrouwen in de coupé te huilen. De man zei dat hij uit Bergen op Zoom kwam. ''De man in de jurk verliet de coupé en zei bij terugkomst dat hij een explosief had geactiveerd.''

Bij aankomst op het station van Den Bosch stonden medewerkers van de NS bij de deuren. De politie heeft de man daarop aangehouden en naar het politiebureau gebracht.

Bommelding Den Bosch

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie