ENSCHEDE - Kunstenaar Ben Akkerman is vorige week op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Enschede overleden. Dat heeft conservator Hans Janssen van het Gemeentemuseum in Den Haag dinsdag laten weten.

Akkermans werk hangt in tal van gerenommeerde Nederlandse musea, waaronder Boijmans Van Beuningen, Rijksmuseum Twenthe en het Haags Gemeentemuseum.

Het museum in Den Haag organiseerde in 2004 een expositie van tekeningen van de kunstenaar, nadat het vijftig tekeningen en twaalf foto's van Akkerman had verworven..

Akkerman was van jongs af aan gefascineerd door het Twentse landschap, met zijn geploegde akkers en bomenrijen die als coulissen tussen de velden staan.

Maar ook schuren, loodsen en fabrieksgebouwen trokken zijn aandacht en werden terugkerende onderwerpen. In het begin was zijn werk natuurgetrouw. Vanaf de jaren vijftig werden zijn tekeningen steeds abstracter.

Gemeentemuseum

Het Haagse Gemeentemuseum heeft 167 werken van Akkerman in bezit. Het gaat om tekeningen, foto's en schilderijen.

''Zijn kracht ligt in de weergave van typisch Nederlandse tradities, die teruggaan tot de zeventiende eeuw. De helderheid waarmee hij onder meer landschappen in beeld brengt, is bijzonder'', aldus Janssen.

Het museum exposeert als eerbetoon op korte termijn een aantal werken van Akkerman. Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft tachtig werken in bezit. Directeur Lisette Pelsers laat weten dat er in de loop van dit jaar in Enschede een overzichtstentoonstelling wordt ingericht.