AMSTERDAM - Er is dinsdagochtend geen treinverkeer mogelijk van en naar Den Bosch. De politie heeft het station ontruimd wegens een verdacht pakketje. Daarin zou mogelijk een explosief zitten.

De politie meldt dat politieverkenners nog niets hebben kunnen vinden. De trein werd na een uitgebreide zoektocht gecontroleerd met behulp van een speciaal getrainde hond, maar ook dat leverde niets op, zo meldt de NOS.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van het ministerie van Defensie is ingezet bij de zoekactie.Een woordvoerster van de NS meldde om negen uur vanochtend echter dat er wel een explosief was gevonden in de trein. De zoektocht is momenteel nog gaande. Volgens Omroep Brabant wordt er vanmiddag een persconferentie gehouden, het is nog onduidelijk hoe laat.

Verdachte

De politie heeft de man die zich verdacht zou hebben gedragen in een trein in Den Bosch, aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Een woordvoerster van de politie kon nog niet zeggen waarvan de man precies wordt verdacht.

Ontruimd

De passagiers hebben de trein verlaten, het station en de omliggende woningen en kantoorpanden zijn ontruimd (video). De trein waar de man in zit, is een intercity die onderweg was van Roosendaal naar Zwolle.

Treinreizigers waarschuwden de NS toen ze een verwarde man in een lang wit gewaad met een groene jas zagen die zei dat er een explosief zou afgaan in een trein (video). Service- en veiligheidsmedewerkers van de NS hebben de man toen aangehouden en overgedragen aan de politie.

Huilen

Volgens een getuige ter plaatse werd er na de mededeling van de man over de bom in de treincoupé nauwelijks gereageerd. Wel begonnen twee vrouwen in de coupé te huilen. De man zei dat hij uit Bergen op Zoom kwam.

''De man in de jurk verliet de coupé en zei bij terugkomst dat hij een explosief had geactiveerd.'' Bij aankomst op het station van Den Bosch stonden medewerkers van de NS bij de deuren. Zij hebben de man aangehouden en meegenomen, zei getuige Mohammed Amezian.

Wachten

Rond tien uur stonden er nog paar honderd mensen in de omgeving van het station te wachten. Bussen rijden wel, passagiers kunnen opstappen bij de rotonde voor het station.

Reizigers moeten rekening houden met vertragingen van maximaal een uur en overstappen. De NS wil zo snel mogelijk het treinverkeer van en naar Den Bosch hervatten, zodra het sein veilig is gegeven, liet de woordvoerster weten.

Bommelding Den Bosch