AMSTERDAM - Een op de tien meldingen van kindermishandeling wordt onterecht gedaan. Dat meldt dagblad Trouw dinsdag op basis van een rondgang langs Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) in het hele land.

Van de ruim 16.000 meldingen die jaarlijks bij de meldpunten worden gedaan blijken er zo'n 1.600 achteraf onterecht, meldt de krant. In Flevoland ligt het percentage zelfs op bijna 19 procent.

Gezinnen die te maken krijgen met een valse melding voelen zich na een onderzoek door een AMK dat ingrijpt in de privéomgeving vaak toch beschadigd en gestigmatiseerd.

Omdat de aangiftes die niet door professionele hulpverleners worden gedaan anoniem blijven, vragen ouders zich vaak lange tijd na de melding nog af wie deze gedaan heeft.

Vermoedens

Branchevereniging MO-groep jeugdzorg laat weten dat valse meldingen een onvermijdelijk bijeffect zijn en roept mensen op om ook vermoedens te blijven melden.

Volgens de organisatie zit er nog steeds een ''afschuwelijk gat'' tussen het aantal meldingen en de naar schatting 100.000 kinderen die jaarlijks mishandeld worden.