RIJSWIJK - Docenten in het mbo-onderwijs steunen de noodkreet van scholieren die woensdag in Den Haag willen demonstreren voor beter onderwijs.

Ook leerkrachten vinden dat er teveel lessen uitvallen, dat docenten onder de maat presteren en er te veel geld blijft hangen in het management van scholen.

''Wij zijn het volmondig met de leerlingen eens. Er is echt een probleem'', zei maandag een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De politiek vindt eveneens dat er iets mis is, want woensdag is er een overleg in de Tweede Kamer. Daaraan voorafgaand wil de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) staken.

''Wij pikken het niet langer. Het mbo rammelt aan alle kanten'', aldus voorzitter Geerten Geerts strijdbaar. Al honderden studenten hebben volgens hem aangegeven naar Den Haag te komen. Daar spreekt onder meer de onderwijsbond de protesterende mbo'ers toe.

Klachten

De lijst klachten van scholieren is lang. Lessen die uitvallen, roosters die niet zijn gemaakt, docenten die er niet zijn of die niet capabel zijn of lesmateriaal dat vol fouten zit.

JOB vindt het niet zo raar dat veel scholieren hun school verslonzen. ''Zij raken gedemotiveerd.'' Het aantal leerlingen dat zonder papieren van school gaat, is hoog in het middelbaar beroepsonderwijs.

Zwakke opleidingen

Het mbo kwam vorige week al negatief in het nieuws, toen de Onderwijsinspectie een lijst met ruim zestig zeer zwakke opleidingen publiceerde.

Belangenbehartiger MBO Raad vindt dat aantal wel meevallen. Vrijwel alle opleidingen hebben de zaken wel op orde, stelt hij. JOB ziet dit anders.

Geerts: ''De 64 zeer zwakke opleidingen zijn het topje van de ijsberg. Zwakke scholen staan niet op de lijst. En zwak is toch ook slecht?'' De organisatie eist dat politiek Den Haag de misstanden erkent en belooft de kwaliteit te verbeteren.