ZOETERMEER - Inlichtingendienst AIVD heeft maandag in een brief alle burgemeesters van Nederland gewezen op een omstreden werkwijze van de Anti Fascistische Actie (AFA) om 'rechtse' partijbijeenkomsten en demonstraties te voorkomen.

Dat doen ze volgens de dienst door het lokale bestuur op oneigenlijke wijze of onder valse voorwendselen te benaderen.

AFA zoekt met regelmaat contact met het lokaal bestuur om te voorkomen dat de in hun ogen 'rechtse' groeperingen de mogelijkheid krijgen om bijeenkomsten te houden of om te demonstreren.

Schade

Als AFA lucht krijgt van rechtse activiteiten dan worden bijvoorbeeld gemeenten of zaaleigenaren benaderd en gewaarschuwd voor materïële schade waartoe deze bijeenkomsten zouden kunnen leiden.

Maar volgens de AIVD wordt de schade juist meestal veroorzaakt door tegendemonstraties van AFA zelf.

Gemeenteraadsverkiezingen

AFA gaat deze werkwijze ook gaat toepassen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij zal de actiegroep het gebruik van geweld tegen rechtse tegenstanders en politiemensen niet schuwen, aldus de inlichtingendienst.

De AIVD vertelt de burgemeesters ook dat AFA probeert vroegtijdig in het bezit te komen van kandidatenlijsten en persoonsgegevens van deelnemers aan de komende gemeenteraadsverkiezingen.

''Zij doen dit via contactpersonen binnen de partij. Deze gegevens worden in sommige gevallen gebruikt in eigen onderzoek van AFA naar, deels vermeende, rechtsextremisten. Daarbij is het gebeurd dat individuen ten onrechte werden neergezet als rechtsextremist en als zodanig werden beschadigd.''

PVV

In 2009 heeft AFA een werkgroep opgericht om de plannen van de PVV voor de gemeenteraadsverkiezingen in kaart te brengen.

De inlichtingendienst heeft aanwijzingen dat de antifascisten in de aanloop naar de verkiezingen acties gaan voorbereiden tegen de PVV, maar ook tegen partijen als Trots op Nederland, de Partij Vrij Utrecht en de zeer rechtse Nederlandse Volks Unie NVU.

Harde kern

Op zich zijn manifestaties of andere vreedzame protestacties geoorloofd. ''Maar AFA beschikt over een harde kern die geweld niet schuwt. Het valt dus niet uit te sluiten dat één of meer van de bijeenkomsten van deze partijen zullen ontaarden in verstoringen van de openbare orde'', stelt de AIVD.

''De intensiteit van de acties zal mogelijk toenemen met het naderbijkomen van de verkiezingen.''