AMSTERDAM -  De politie heeft maandag Ronald P. opgepakt in verband met de dood van de Rijswijkse Anneke van der Stap in 2005.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag maandag laten weten. De 34-jarige P. is in oktober veroordeeld in de Puttense moordzaak, voor de moord op Christel Ambrosius en zit vast in de gevangenis in Nieuwegein.

Afgelopen week werd bekend dat de recherche en het OM afgelopen september het lichaam van Van der Stap hebben laten opgraven voor nader forensisch onderzoek.

Delft

Het OM meldt niet of Ronald P. naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek is aangehouden. Hij woonde ten tijde van Annekes dood in de regio Haaglanden, in de omgeving van de vindplaats van het stoffelijk overschot.

Toen hij in mei 2008 werd opgepakt als verdachte in de Puttense moordzaak, woonde hij in Delft. Of hij en Van der Stap elkaar kenden, wilde justitie niet zeggen..

Verdachte

In 2006 werd al een verdachte in de zaak aangehouden. Over zijn identiteit werden toen geen mededelingen gedaan. De man was niet P., aldus de woordvoerster. Ze kon niet zeggen of de man nu ook verdachte is andere onopgeloste moordzaken.

Het stoffelijk overschot van Anneke van der Stap werd gevonden op 22 juli 2005 in de bosjes langs het Jaagpad in Rijswijk. De politie heeft de afgelopen jaren diverse verdachten in het vizier gehad, maar heeft deze moeten laten gaan wegens gebrek aan aanknopingspunten.

Verdwijning

Van der Stap verdween op 11 juli 2005 na een bezoek aan een vriend in Enschede. De politie gaat ervan uit dat zij op de trein is gestapt naar Den Haag, waarna ze verder is gereisd naar haar woonplaats Rijswijk.

Het is onduidelijk of ze met de tram of op een andere manier van Den Haag naar Rijswijk is gegaan.

De plek waar een voorbijganger haar lichaam elf dagen na haar verdwijning vond, ligt niet op de route van station Den Haag Centraal naar Annekes ouderlijk huis.

Aan het Jaagpad aan de rand van bedrijventerrein Plaspoelpolder rook deze voorbijganger iets vreemds en belde de politie.

Impact

De aanhouding van  P.  heeft ''een enorme impact'' op haar vader Harry van der Stap. De Rijswijker is maandagochtend op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen in de zaak van zijn vermoorde dochter.

Bijna vijf jaar heeft Van der Stap moeten wachten op een doorbraak in de moordzaak. ''Ik ben nog erg geëmotioneerd door wat ik maandag heb gehoord. Het gaat eindelijk de goede kant op, maar er is nog een lange weg te gaan'', aldus Van der Stap.

Hij heeft altijd hoop gehouden op het vinden van degene die zijn destijds 22-jarige dochter om het leven heeft gebracht. ''Die hoop is nu sterk toegenomen''.

Hoger beroep

De rechtbank in Zutphen veroordeelde de nieuwe verdachte vorig jaar oktober tot vijftien jaar cel voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in 1994. Inmiddels loopt zijn rechtszaak in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem.

Volgens een woordvoerder loopt de behandeling van de Puttense moordzaak in hoger beroep in beginsel gewoon door.

De arrestatie van Ronald P. is vooralsnog niet van invloed op het verdere verloop van de Puttense zaak, ook niet als het in de nieuwe zaak daadwerkelijk tot strafvervolging van P. komt.

Regiezitting

Vorige week vrijdag hield het gerechtshof een zogeheten regiezitting in de Puttense zaak, waarvoor P. vorig jaar van de rechtbank in Zutphen vijftien jaar cel kreeg opgelegd.

P.'s raadsman Ruud van Boom wil in die procedure nog negentig getuigen en deskundigen horen.

Levenslang

Als Ronald P. in de Puttense moordzaak onherroepelijk wordt veroordeeld, dan dreigt voor Ronald P. in de nieuwe zaak een levenslange gevangenisstraf, zegt strafrechtadvocate Bénédicte Ficq.

''Indien de zaak-Van der Stap bewezen wordt, is het duidelijk dat deze man levensgevaarlijk is. Uit oogpunt van bescherming van de maatschappij ligt levenslang dan voor de hand.''