AMSTERDAM - De speciale woningen voor extreme overlastveroorzakers in Amsterdam blijken een succes. De afgelopen 2,5 jaar heeft de bijzondere woonvorm aangetoond dat bewoners kunnen terugkeren in een normale woonwijk. Daarom krijgt het zogeheten project Skaeve Huse een vervolg.

De gemeente heeft hiertoe besloten samen met woningcorporaties Stadgenoot en De Key en hulpinstantie HVO-Querido. Skaeve Huse komt oorspronkelijk uit Denemarken en is inmiddels in een aantal Nederlandse steden opgezet.

Amsterdam zette op 18 juni 2007 in de Houthaven in Westerpark op proef wooncontainers neer, bestemd voor vijf bewoners en een huismeester.

Op deze locatie konden de bewoners nauwelijks overlast veroorzaken maar wel gebruikmaken van de benodigde voorzieningen.

Overlast

De huizen zijn bedoeld voor mensen die, vaak door psychische problemen, niet langer in corporatiewoningen kunnen blijven omdat ze teveel overlast veroorzaken. In Amsterdam moeten zo'n dertig mensen per jaar hun huis uit om die reden. Na een ontruiming is een leven op de straat vaak de enige optie.

Volgens de initiatiefnemers is de overlast in de buurt waarin de bewoners eerder zaten afgenomen en niet toegenomen in de wijk waarin ze nu vertoeven. ''Met Skaeve Huse is er een essentiële toevoeging aan het woon- en zorgaanbod in Amsterdam ontstaan'', aldus de betrokken partijen.

Laatste kans

Het is met behulp van de juiste begeleiding gelukt de meeste bewoners te laten inzien dat het project de laatste kans is op woonruimte. Dat was niet altijd makkelijk want het wantrouwen in hulpverleningsinstanties was in eerste instantie groot, aldus Mike Tuijn, zorgcoördinator van het mobiele team van HVO-Querido dat de mannen heeft begeleid.

Langzaamaan veranderde hun houding en zagen ze volgens hem in dat ze toch beter hulp konden vragen. ''Het was hun laatste kans en als ze die niet accepteerden, stonden ze op straat. Dat wilden de meeste mensen ook niet.''

Wisselwoning

De deelnemers hebben uiteindelijk bewezen dat ze terug kunnen keren in de maatschappij. Ze hebben een plek gekregen in een andere vorm van begeleid wonen of in een wisselwoning.

De betrokken partijen zijn op zoek naar een nieuwe locatie, omdat in de Houthaven binnenkort woningen worden gebouwd.

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) heeft onlangs Skaeve Huse in vijf steden geëvalueerd. Naast Amsterdam zijn dat Kampen, Maastricht, Arnhem en Tilburg. Of het project daar ook een succes is, kon een woordvoerster nog niet zeggen.

De resultaten komen in de loop van deze maand naar buiten. Ook andere plaatsen overwegen de bijzondere woningen neer te zetten.