LEEUWARDEN - Milieu-, natuur- en bewonersorganisaties protesteren zaterdag tegen de aanleg van een omstreden vierbaansweg in Friesland.

Met een bustocht door het gebied van de weg proberen ze de provincie Friesland duidelijk te maken dat de zogeheten Centrale As onnodig is. ''De busrit is vooral een signaal'', vertelt Henk de Vries van natuurorganisatie It Fryske Gea.

De provincie Friesland wil de vierbaansweg, die 250 miljoen kost, aanleggen tussen Dokkum en Nijega. Met de weg verwacht de provincie de bereikbaarheid van het noordoosten van Friesland te verbeteren.

''Vooral Dokkum, dus'', zegt De Vries. ''Wat stelt dat nou voor.'' De organisaties vinden de weg funest voor het landschap van de Noordelijke Wouden.

Landschap

''De weg gaat dwars door een Nationaal Landschap, terwijl naast de geplande weg andere bestaande wegen liggen, die ook gebruikt kunnen worden.''

De provincie heeft in haar plannen ook twee rondwegen bedacht, die de verkeersveiligheid moeten verbeteren. ''Wij zijn niet tegen verbetering van de veiligheid, maar voor die rondwegen is geen vierbaansweg nodig'', aldus De Vries.

Doutzen Kroes

Topmodel Doutzen Kroes is het pronkstuk van de tegenstanders. Het tracé voert dwars door het gebied waar ze is opgegroeid.

Vorige week nodigde de Friese gedeputeerde Piet Adema haar via Twitter uit om een kopje koffie te komen drinken. Hij wil haar overtuigen van de noodzaak van de weg. ''Haar management heeft ons laten weten dat ze niet op de uitnodiging ingaat.''