AMSTERDAM – Door een gevaarlijk gebrek aan nuance in het privacydebat is PvdA-minister Guusje ter Horst uitgeroepen tot de grootste privacyschender van 2009.

Zij krijgt een Big Brother Award in de categorie personen, omdat haar wordt verweten dat door haar toedoen Nederland afstevent op een controle maatschappij, waarbij veronderstelde veiligheid het steevast wint van persoonlijke vrijheid.

In de categorie overheden won de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. Dit project valt ook onder verantwoordelijkheid van Ter Horst.

Volgens de jury van experts werkt de Nederlandse aanpak identiteitsfraude in de hand. Ook is de kans groot dat hackers met succes een aanval op de vingerafdrukdatabase uitvoeren. Als dat gebeurt vrezen de deskundigen dat de gevolgen desastreus zijn. Ook gaat Nederland veel verder dan de landen om ons heen.

Vodafone en T-Mobile

De bedrijven Vodafone en T-Mobile wonnen een Big Brother Award in de categorie bedrijven. In 2009 bleek dat zij jarenlang de inhoud van SMS-berichten doorstuurden naar de politie en AIVD, wanneer de tap alleen informatie over wie met wie belt moest leveren.


De politie kreeg een award in de categorie voorstellen voor het idee om een mobiele “naaktscanner” of bodyscanner in te zetten bij gewoon politiewerk. Daarbij was de jury kritisch dat de scanner nog niet eens in gebruik is voor terroristen en meteen al voor alledaags politiewerk
gebruikt zou moeten worden.

Positieve prijs

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld won een Winston, een aanmoedigingsprijs voor haar werk om in Europa juist op te komen voor de privacy. De afgelopen jaren heeft zij zich onder andere fel verzet tegen de bewaarplicht verkeersgegevens, waarmee van alle Europese burgers in ieder geval wordt bijgehouden met wie ze bellen en mailen.

De prijzen, die jaarlijks worden uitgereikt, zijn een initiatief van Bits of Freedom voor de grootste privacyschendingen. Ze zijn bedoeld om bewustwording te creëren.