AMSTERDAM - De Amsterdamse gemeenteraad wil geen olympisch stadion en dorp in de haven. Het stadsbestuur maakte eerder deze week bekend dat die locatie daar wel voor in aanmerking komt. Zowel collegepartij PvdA als oppositiepartij VVD liet vrijdag echter weten daar tegen te zijn.

GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) presenteerde dinsdag een voorlopige versie van de structuurvisie, een document waarin staat hoe Amsterdam zich de komende decennia in grote lijnen moet ontwikkelen.

Daarin staan twee plekken waar de Olympische Spelen zich in 2028 zouden moeten concentreren: het havengebied binnen de ringweg A10 en de Zuidas, het gebied rond het zuidelijk deel van de A10.

Amsterdam hoopt het sportevenement in 2028 te organiseren. In 2016 zou de gemeente een keus moeten maken voor een van de twee plekken.

Mulder

PvdA-gemeenteraadslid Michiel Mulder zei vrijdag dat de locatie op de Zuidas wat hem betreft de voorkeur heeft. ''De haven is belangrijk voor de werkgelegenheid en de economische ontwikkeling van Amsterdam. Daar is geen plaats voor een olympisch dorp, maar plaats voor bedrijven.''

VVD-lijsttrekker Eric van der Burg: ''De Olympische Spelen zijn op sportief gebied het summum en horen dus bij een wereldstad als Amsterdam, maar we moeten de Amsterdamse economie er niet de nek voor omdraaien. Er zijn voldoende andere locaties in de stad.''

Locatie

Donderdag sprak het Amsterdamse bedrijfsleven zich al uit tegen het aanwijzen van de haven als olympische locatie.

De Ondernemersvereniging Regio Amsterdam, de Amsterdamse Kamer van Koophandel, het hoofdstedelijke MKB en de lokale afdeling van de werkgeversorganisatie VNO-NCW noemden het plan ''belachelijk''.