ARNHEM - Advocaat Ruud van Boom van verdachte Ron P. in de Puttense moordzaak wil minister Ernst Hirsch Balin van Justitie horen in het hoger beroep.

Dat bleek vrijdagmorgen bij het gerechtshof in Arnhem, waar de advocaat aan het hof zijn onderzoekswensen verduidelijkte.

In de Puttense moordzaak draait het om de verkrachting van en moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius in 1994.

Twee mannen zaten jarenlang vast voor die moord maar na een herziening van de zaak werden ze alsnog vrijgesproken.

Sperma

De nieuwe verdachte Ron P. kwam in beeld nadat zijn DNA in april 2008 een match opleverde met sperma op het been van Christel, waar eerder nooit een goede verklaring voor was.

De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem afgelopen oktober voor moord en verkrachting tot vijftien jaar cel.

De minister kondigde kort na de arrestatie aan dat hij na afloop van de zaak tegen P. een diepgaand onderzoek naar de fouten in deze zaak wil.

Onschuld

De advocaat van de 34-jarige verdachte uit Delft wil weten waarom dat onderzoek pas ná deze zaak moet en op basis van welke feitelijke informatie de minister zo'n onderzoek wenselijk vindt.

Ook wil raadsman Van Boom minister Hirsch Balin aan de tand voelen over zijn recente uitspraak jegens de vroegere verdachten Wilco Viets en Herman du Bois, dat justitie niet meer twijfelt aan hun onschuld.

Naast de minister wil Van Boom nog negentig getuigen en deskundigen horen. Ook wil hij dat het dossier van de strafzaken tegen Viets en Du Bois aan het dossier in de nieuwe zaak wordt toegevoegd.