DEN HAAG/BELFELD - De ruiming van drachtige geiten op een groot bedrijf in Belfeld (Limburg) is voorlopig opgeschort.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bepaalde vrijdagochtend in een kort geding dat door de geitenhouder was aangespannen dat de beschikbare resultaten van het tankmelkonderzoek onvoldoende basis zijn voor een officiële vaststelling van besmetting met Q-koorts.

Als nader onderzoek voldoende bewijs levert, kan het ministerie van Landbouw de rechter om een nieuw oordeel vragen.

Gepland

Het bedrijf in Belfeld telt in totaal 2700 geiten. De ruiming stond voor deze week gepland. Vele honderden dieren moesten volgens het ministerie van Landbouw worden gedood.

De exacte motivering van de rechter komt maandag beschikbaar. Het is voor het eerst dat het College van Beroep een geitenhouder in het gelijk stelt. In vier eerdere zaken over ruimingen kreeg het ministerie gelijk.

Onbetrouwbaar

Volgens Jo Aelmans, de raadsman van de geitenhouder te Belfeld, blijkt uit de uitspraak van het College dat de tests die nu gebruikt worden om de Q-koortsbacterie aan te tonen, onbetrouwbaar zijn.

De geitenhouder spande de zaak aan omdat testen uit zijn melktank tegenstrijdige resultaten gaven. Hij wil dat nieuwe monsters worden genomen, die worden onderzocht door verschillende laboratoria.

Daar moet dan een eensluidend testresultaat uit voortvloeien. Volgens Aelmans kan een bedrijf niet ontruimd worden op basis van tegenstrijdige uitslagen.

Groot belang

Aelmans noemde de uitspraak van het College van groot belang voor de hele sector. ''Het testen is hiermee aan de kaak gesteld'', zei hij. ''Dat zal op een andere manier moeten.''

De geitenhouder is heel blij met de uitspraak. ''De ruimploeg stond al klaar om om 12.00 uur te beginnen met het doden van de dieren'', aldus Aelmans.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO-Nederland ziet in de uitspraak van de rechter de ruiming van drachtige geiten op een bedrijf in Belfeld voorlopig op te schorten ''als een steun in de rug'' te zien.

Vurig

''Wij hebben altijd al gezegd dat de oplossing van het probleem gezocht moet worden in vaccinatie en niet in tankmelkonderzoek'', aldus Maat in een eerste reactie op het vonnis.

''Ik hoop vurig dat met deze uitspraak het einde van het ruimen van dieren in zicht komt'', aldus Maat.

Hij presenteerde vrijdag een rapport over de economische schade die de maatregelen tegen q-koorts veroorzaken bij de schapen- en geitenhouders en wil daarover in overleg met het kabinet.

Nieuw monster

Minister Gerda Verburg (LNV) laat vrijdag nog een nieuw monster nemen van de tankmelk op het geitenbedrijf in Belfeld. Ze komt zo tegemoet aan de wens van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De resultaten van het nieuwste monster kunnen zaterdag bekend zijn, zodat het ministerie maandag kan vragen de schorsing van de ruiming op te heffen, aldus een woordvoerder.

Vaart

LNV wil vaart maken met de ruiming van het bewuste bedrijf, omdat daar al volop lammetjes worden geboren. De Q-koortsbacterie die in 2009 ruim 2300 mensen ziek maakte, komt in grote aantallen vrij bij een miskraam van melkgeiten.

Om dat risico uit te sluiten, zijn sinds eind december ongeveer 37.000 zwangere geiten gedood. Op het bedrijf in Belfeld zijn ruim tweeduizend drachtige geiten, de helft daarvan kreeg al lammetjes, aldus LNV.