DEN HAAG - De militaire vakbonden klagen hun nood over militairen die na terugkeer van een missie in Afghanistan door achterstallige behandeling van hun strafblad alsnog worden ontslagen.

Volgens voorzitter Jan Kleian van de vakbond ACOM ligt de oorzaak bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Die zou kampen met een grote achterstand in de verwerking van de zogenoemde verklaring van geen bezwaar (vvgb), die elke militair moet hebben. Hij bevestigde vrijdag een artikel hierover in De Telegraaf.

Hij kent vier tot vijf leden die dit is overkomen. Zij hebben in de privésfeer een geweldsdelict of een andere overtreding begaan waarvoor zij zijn gestraft.

Ontslag

''Ze zijn uitgezonden en na terugkeer kregen ze te horen dat hun vvgb is ingetrokken. Dat betekent in feite ontslag.''

Kleinjan noemt het 'absurd' en 'idioot' dat dat soms twee jaar duurt.''Als iemand op een lijstje staat, stuur hem dan niet weg op uitzending.''

Kleian heeft de zaak woensdag aangekaart bij commandant der strijdkrachten Peter van Uhm.

Onbehoorlijk

De twee andere vakbonden AFMP en VBM/NOV kennen nog acht soortgelijke gevallen. AFMP-voorzitter Wim van de Burg noemt het 'onbehoorlijk' om iemand uit te sturen van wie bekend is dat hij strafblad heeft en die zijn (werk)straf heeft uitgediend.

Een woordvoerster van Defensie noemt het 'heel vervelend' dat iemand zijn veiligheidsverklaring kwijtraakt. ''Dat staat los van zijn functioneren.''

Verwerking

Defensie heeft volgens haar regels waar militairen zich aan hebben te houden.

Zij kon het aantal gevallen niet bevestigen, maar bekend is dat de MIVD kampt met een achterstand. ''We streven ernaar de verwerking van de vvgb sneller te doen.''