GAAST - Een reddingshelikopter heeft donderdagmiddag een echtpaar van het bevroren IJsselmeer gehaald. De man en de vrouw, beide 66 jaar, maakten een wandeling over het ijs toen plotseling de mist opstak.

''Ze waren 3 kilometer uit de kust bij het Friese Gaast om naar de ijsschotsen te kijken'', zegt een woordvoerder van de politie Friesland.

Het echtpaar waarschuwde zelf de hulpdiensten. ''We hebben ongeveer een half uur met een helikopter met infrarood apparatuur gezocht.''De reddingsactie, die in totaal anderhalf uur in beslag nam, werd gecoördineerd door het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Spannend

Volgens de politiewoordvoerder gaat het op het eerste gezicht goed met het echtpaar, wel waren de twee behoorlijk onderkoeld. ''Het is duidelijk dat het heel spannend voor ze was.''

De man en de vrouw waren in de middag vertrokken uit Gaast om de ijsschotsen te bekijken. Na een tijdje wandelen werden ze overvallen door de plotseling opkomende dichte mist.

Batterij

Daardoor hadden ze nog maar zo'n driehonderd meter zicht. Om de situatie nog penibeler te maken was de batterij van hun telefoon ook bijna leeg.

De hulpdiensten raadden aan, toen ze rond 16.30 uur alarm sloegen, de telefoon direct uit te zetten en af en toe opnieuw te bellen. De politie durfde zelf ook het ijs niet op uit vrees ook te verdwalen.

Pas rond 18.00 uur werd het echtpaar gevonden. Ze werden door de laagvliegende heli opgepikt en aan wal afgezet bij een ambulance.

Gevaarlijk

De politie begrijpt dat mensen naar de ijsschotsen willen kijken, maar noemt het een gevaarlijke bezigheid. Door het verschil in temperatuur tussen het ijs en de lucht is de kans op mist op het ijs groot.

Het is voor het eerst dit jaar dat in de regio mensen op een dergelijke manier in de problemen raken.

Reddingsactie IJsselmeer