GRONINGEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Groningen vier jaar celstraf geëist tegen Marcel B., de 41-jarige eigenaar van de website villaspanjehuren.nl, die vorig jaar zomer honderden vakantiegangers zou hebben opgelicht.

De zaak kwam in juli aan het licht toen aanvankelijk tien gedupeerden aangifte deden omdat zij tevergeefs naar Spanje waren afgereisd. In totaal zijn er 548 aangiften tegen de eigenaar van het Groningse bedrijf gedaan door Nederlanders en Belgen.

Marcel B. zou ruim 519.000 euro hebben buitgemaakt door de gedupeerden niet bestaande vakantiehuisjes te verhuren.

B. werd op 15 oktober in het Spaanse Alicante aangehouden, toen een bekende van de man hem daar wilde opzoeken.

Hij verklaarde tijdens de zitting de zwendel te zijn begonnen omdat hij diep in de schulden zat. ''Zo zou ik tenminste van de schuldeisers af zijn en dan maar een tijdje in de cel zitten'', zei hij.

Google

De verdachte haalde foto's van Spaanse huizen via Google van internet en bood ze vervolgens onder een vals adres aan op villaspanjehuren.nl. De vakantiegangers kregen na aanbetaling een voucher, met de naam van een fictieve contactpersoon in Spanje.

''Hij had een kantoor met werknemers, waar mensen netjes werden ontvangen. Het bedrijf kwam betrouwbaar en professioneel over'', aldus de officier van justitie. Op de dag dat de benadeelden naar Spanje vertrokken, ging B. zelf met 70.000 euro op de vlucht.

Ontnemingsprocedure

De aanklager kondigde aan dat het OM van plan is een ontnemingsprocedure te beginnen, om B. het voordeel dat hij met de zwendel heeft verkregen, af te nemen. De verdachte wil niet zeggen waar het geld is gebleven.

Hij heeft volgens de rechtbank nog steeds grote schulden. Ook vermoeden de rechters dat hij hulp heeft gehad bij de oplichting. De rechtbank doet op 18 februari uitspraak.