ROTTERDAM - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) gaat donderdag naar Rotterdam, waar studenten nog steeds actievoeren tegen het mogelijk afschaffen van de basisbeurs.

Een groep van ongeveer dertig studenten houdt daar sinds maandag een collegezaal van de Erasmus Universiteit Rotterdam bezet.

Voor donderdag hebben zij een demonstratie op de campus gepland. Ze verwachten rond de duizend actievoerders.

Zorgen

Een woordvoerder van de PvdA-bewindsman zei dat hij de studenten zal toespreken en ''luisteren naar hun zorgen''. Hierna breken de actievoerders de bezetting mogelijk af, zei een van de actievoerende studenten.

Sinds maandag voeren de studenten meerdere gesprekken met het bestuur van de universiteit, maar tot nu toe kwamen ze er samen niet uit. De studenten willen dat het college van bestuur zich uitspreekt tegen het afschaffen van de prestatiebeurs.

Mogelijk dat de basisbeurs wordt omgezet in een lening tegen een lage rente. De overheid moet namelijk flink bezuinigen op de uitgaven in het hoger onderwijs.

Geïnvesteerd

Het College van Bestuur van de universiteit maakte woensdag bekend geen sancties te treffen tegen de bezetters. In een verklaring liet het college dinsdag al weten de opvatting van de studenten te delen dat er in onderwijs geïnvesteerd moet worden en niet bezuinigd.

Er is een sterk groeiende instroom van de studenten, het budget blijft daarbij achter, aldus het college.

Utrecht

In Utrecht hebben de studenten die sinds maandag het bestuursgebouw van hun universiteit bezet houden en het college van bestuur een principeovereenkomst bereikt. Een woordvoerder van de studenten verwacht dat het akkoord rond 17.30 uur wordt gepresenteerd.

"De conceptvoorstellen liggen er, maar er wordt nog gewerkt aan de puntjes op de i. Het is een hele ingewikkelde kwestie", aldus de woordvoerder.

Bekijk lezersfoto's van het studentenprotest op NUfoto

Studentenprotesten houden aan