AMSTERDAM - Rijkswaterstaat heeft alleen nog zout voor de snelwegen. De leveringen aan provincies en gemeenten via het zoutloket worden gestaakt.

Het zouttekort is zover opgelopen dat ervoor wordt gekozen om alleen nog op snelwegen te strooien, zegt een woordvoerder woensdagmiddag.

Verschillende provincies en gemeenten hebben al aangegeven dat ze geen of nauwelijks strooizout over hebben. Tot nu toe konden ze extra zout krijgen bij de verschillende zoutloketten van Rijkswaterstaat, maar daar is het nu ook bijna op.

Pekelwater

Rijkswaterstaat wijst erop dat er ook andere strooimiddelen zijn voor de lokale overheden, zoals zand en pekelwater. Die middelen hebben echter nadelen: ze zijn duurder en belasten het milieu meer.

Bovendien verstopt zand de riolen en werken beide alternatieven minder goed tegen bevriezing van het wegdek.

Arnhem

De gemeente Arnhem raadt inwoners van de stad aan woensdagavond na half twaalf niet meer de weg op te gaan. Er is onvoldoende zout om de verwachte extreme gladheid te bestrijden, aldus de gemeente.

De Gelderse hoofdstad heeft nog slechts voorraad om woensdag in de avondspits de hoofdwegen en doorgaande fietspaden te strooien. Ook voor de ochtendspits van donderdag is nog zout om beperkt te kunnen strooien.

Het gevolg is wel dat de extreme gladheid in de nacht van woensdag op donderdag niet te bestrijden is, aldus het stadsbestuur.