AMSTERDAM - Bij het Centraal Station (CS) in Amsterdam mogen binnenkort veel minder taxi's staan dan voorheen. Momenteel hebben nog bijna duizend chauffeurs daar een vergunning voor, vanaf volgende week zijn dat er naar verwachting nog maar vierhonderd.

Dat zei wethouder Hans Gerson (verkeer) woensdag tegen de gemeenteraad.

Er zijn al tijden veel klachten over de taxi's bij het CS. Ze zouden korte ritten weigeren, klanten intimideren en ruziemaken met elkaar of met toezichthouders. Dat zou onder meer komen doordat er veel te veel chauffeurs mogen staan.

Vergunning

Tot voor kort hadden nog 996 ondernemers een vergunning voor het CS. Zij moesten van de gemeente allemaal een nieuwe aanvragen. 350 van hen hebben dat inmiddels gedaan.

De chauffeurs hebben nog een week de tijd om hun licentie te verlengen. Naar verwachting doen nog slechts enkele tientallen dat.

Rendabel

Gerson zei dat veel chauffeurs geen nieuwe vergunning hebben aangevraagd omdat de gemeente de laatste tijd streng controleerde op de standplaats.

Ook veel taxiondernemers klaagden overigens over het grote aantal chauffeurs dat klanten mag oppikken bij het CS. Daardoor zou het niet rendabel zijn om daar te staan.

Misdragen

Het CS is niet de enige plek in Amsterdam waar taxichauffeurs zich regelmatig zouden misdragen. Ook elders in de stad zijn er veel klachten. Met name het Leidseplein is een probleemgeval.