DEN HAAG - Studenten uit Iran mogen in Nederland nucleaire studies volgen. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald.

Een groep Iraanse Nederlanders verzette zich tegen een sanctieregeling die studenten uit Iran uitsluit van enkele masteropleidingen en locaties, waaronder de kerninstallaties in Petten en Borssele.

Zij spanden een rechtszaak aan. Die regeling is met de uitspraak van de baan.

De maatregel van de ministers Ronald Plasterk (Onderwijs) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) moest voorkomen dat Iraanse studenten informatie kunnen verzamelen die kan helpen bij de vervaardiging of verspreiding van kernwapens.

Verengide Naties

De regeling vloeide voort uit een besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De studenten die de zaak aanspanden, vonden de zogenoemde sanctieregeling strijdig met de grondwet. Het beperkte studenten in hun studiekeuze en belemmerde wetenschappers, aldus hun advocaat Jelle Klaas.

Stigmatiserend

De rechter oordeelde woensdag dat de Iraniërs door de regeling worden gediscrimineerd en gestigmatiseerd.

Behnam Taebi, een van de eisers en promovendus aan de TU Delft, is blij met de uitspraak. '

'De rechtbank heeft feitelijk bevestigd wat wij vanaf het begin hebben gezegd. Het beveiligen van gevoelige informatie moet anders, bijvoorbeeld door middel van een individuele screening.Deze uitspraak is ook een overwinning voor de wetenschap, want de academische vrijheid is hiermee weer gewaarborgd.''

Maatregel

Ook directeur Kees Bleichrodt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF noemt het ''terecht dat Nederland bakzeil heeft gehaald''. ''Van deze zeer ondoordachte maatregel ging een sterk stigmatiserende werking uit.'' De organisatie zet zich in voor hogeropgeleide vluchtelingen.

De beide ministers kunnen nog niet inhoudelijk reageren. Zij bestuderen de uitspraak.