ROTTERDAM - De Dance Parade die jaarlijks honderdduizenden dansliefhebbers trok, keert niet meer in de huidige vorm terug in Rotterdam.

Het stadsbestuur wil voortaan alleen nog maar ruimte geven aan grote dansfeesten als die plaatsvinden op een afgesloten festivalterrein waar bezoekers uitgebreid worden gecontroleerd.

Dat staat in een brief van het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam over het nieuwe evenementenbeleid, die woensdag aan de gemeenteraad wordt gestuurd.

Kwaliteit

Dat beleid verscherpt volgens het stadsbestuur niet alleen de voorwaarden als het gaat om veiligheid en vergunningverlening van evenementen, maar stelt ook hogere eisen aan de kwaliteit ervan.

De organisator van de Dance Parade werkt aan een kleinere opzet van het evenement in het Zuiderpark. Daarvoor is in juni nog een weekeinde beschikbaar. Bij de afgelopen editie vorig jaar zomer reden 32 vrachtwagens met daarop dj's als een lint door de stad met langs de route ongeveer 400.000 mensen.

'RTL viert de zomer' verdwijnt, omdat er geen grote evenementen meer worden gehouden op het strand in Hoek van Holland.

Opzet

Henk Witteveen, organisator van de Dance Parade, wil nog niet te veel kwijt over de nieuwe opzet. De gesprekken daarover lopen nog. ''Maar zonder vrachtwagens is het geen Dance Parade.''

Rotterdam past het evenementenbeleid mede aan naar aanleiding van het zeer kritische COT-rapport over de strandrellen in Hoek van Holland. Tijdens een strandfeest in augustus kwam een bezoeker om het leven door een politiekogel, nadat hooligans agenten hadden belaagd.

Vergunningenbeleid

Het onderzoeksinstituut COT concludeerde onder meer dat het vergunningenbeleid van de gemeente routinematig was. Ook tijdens het Bevrijdingsfestival waren vorig jaar mei ongeregeldheden. De editie van dit jaar is meer gericht op kinderen en jongeren en kent aangescherpte veiligheidseisen.

Bij het opstellen van het nieuwe evenementenbeleid is ''nadrukkelijk rekening gehouden met de wensen en ervaringen van ondernemers, bewoners hulpdiensten en organisatoren van evenementen''.

De gemeente Rotterdam maakt per evenement, samen met politie en hulpdiensten, een risicoanalyse. Op basis hiervan worden evenementen ingedeeld in categorieën om te bepalen welke inzet van organisator, gemeente, politie en hulpdiensten noodzakelijk is. Bij dansfeesten moet het terrein goed verlicht zijn en mogen alleen zwakalcoholische dranken worden verkocht.

Bekijk lezersfoto's van de Dance Parade 2009 op NUfoto