HARLINGEN - Leverancier Frisia Zout in Harlingen kan op dit moment nauwelijks aan de vraag om strooizout voldoen.

 ''Ik kan het dubbele kwijt van wat we dagelijks produceren",' zei directeur Durk van Tuinen van het bedrijf woensdag.

Dagelijks produceert Frisia 1500 tot 2000 ton zout dat opgelost in water bij Franekeradeel uit de grond wordt gepompt.

Van Tuinen denk dat hij ongeveer de helft maakt van wat landelijk wordt geleverd.

Vaste klanten

In ''normale'' winters zet het Friese bedrijf tot maximaal 50.000 ton strooizout af. ''Ik denk dat we dit seizoen op 200.000 ton uitkomen.

Dat hebben we sinds 1995, toen we hier begonnen, nog niet meegemaakt'', aldus Van Tuinen. Frisia levert in eerste instantie aan de vaste klanten onder de provincies en gemeenten maar ook aan het zoutloket van Rijkswaterstaat.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft het bedrijf eerder toestemming gegeven 100.000 ton extra te produceren. Van Tuinen denk dat deze extra marge helemaal wordt gebruikt.

Groningen

Vanwege dat tekort aan strooizout waarschuwt de provincie Groningen voor mogelijke problemen in het verkeer. Het tekort heeft ook gevolg voor de aanrijtijden van hulpdiensten.

Met name op lokale wegen moet rekening gehouden worden met gladheid, omdat die al niet meer gestrooid worden.

Zoutloket

Sinds december vorig jaar is er een ongebruikelijke hoeveelheid sneeuw gevallen, wat strooien noodzakelijk heeft gemaakt. Ook het speciaal in het leven geroepen Nationale Zoutloket kan op korte termijn Groningen niet van zout voorzien.

Voor de komende 24 uur verwacht de provincie in ieder geval nog voldoende strooizout te hebben de provinciale wegen te strooien.

Een woordvoerder van de Hulpverleningsdienst, waar de brandweer en ambulancedienst onder vallen, laat weten dat zich tot nog toe geen problemen hebben voorgedaan. Chauffeurs van de wagens zijn opgeroepen extra voorzichtig en alert te zijn. Op de meldkamers liggen kaarten met daarop een overzicht van gemeenten waar niet gestrooid wordt.

Prijs

De prijs van strooizout steeg de afgelopen weken sterk door het winterweer. De vraag is enorm toegenomen. In de groothandel is sprake van een prijsstijging van meer dan 50 procent, liet zouthandelaar Bob Kuijper in Stompetoren woensdag weten.

Een ton strooizout kost onder normale omstandigheden 70 tot 90 euro. Dat is inmiddels opgelopen tot 120 tot 150 euro, aldus Kuijper.

Volgens de Noord-Hollandse handelaar kan hij ''met hangen en wurgen'' nog aan de vraag van zijn klanten voldoen en staat zijn telefoon roodgloeiend. ''Ik krijg telefoontjes uit Duitsland, Engeland en België. Met veel moeite kan ik nog zout vinden."