ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag celstraffen tot tien maanden opgelegd tegen vier relschoppers die het strandfeest in Hoek van Holland eind augustus ernstig verstoorden.

Voor twee van de vier zit de straf er nu op, omdat die gelijk is aan hun voorarrest.

In alle vier gevallen was de straf die de rechtbank oplegde, lager dan het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist.

Volgens de rechters was hun rol minder groot dan het OM vond. De relschoppers werden veroordeeld voor openlijke geweldpleging en in drie gevallen bedreiging van agenten.

Locatieverbod

De mannen kregen geen zogenoemd locatieverbod opgelegd. Daarmee hoopte justitie de vier te kunnen weren van risicovolle evenementen.

Twee relschoppers komen dinsdag al op vrije voeten. De 22-jarige Joost P. uit Schiedam kreeg zes maanden celstraf opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Jeugddetentie

Hij moet op last van de rechter een training volgen om zijn agressie te beheersen. Het OM had vijftien maanden celstraf tegen hem geëist.

Een 18-jarige Rotterdammer kreeg zes maanden jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Het OM eiste tegen hem twaalf maanden jeugddetentie, waarvan drie voorwaardelijk.

Bestormen

De twee hebben leuzen gescandeerd en vooraan meegelopen, maar zelf geen flessen gegooid of hekken omvergetrokken.

Daniël S. (24, Krimpen aan den IJssel) en de 22-jarige Ricardo S. uit Spijkenisse kregen tien maanden celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Het OM had tegen het tweetal vijftien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Ricardo S. trok een hek om, waardoor de menigte de politie kon bestormen. Daaraan deed hij zelf niet mee. Daniël S. heeft geen geweld gebruikt tegen agenten, maar wel tegen feestgangers.

Schieten

Het strandfeest Sunset Grooves liep eind augustus volledig uit de hand. Groepen hooligans belaagden de politie en jaagden de agenten tientallen meters op.

Uiteindelijk zagen de in nood gedreven agenten zich genoodzaakt te schieten. Ze losten eerst tientallen waarschuwingsschoten en vuurden later gericht. Daarbij kwam de 19-jarige Robby van der Leeden om het leven.