AMSTERDAM - Thuishulp Monique B. gaat levenslang de gevangenis in voor het met meer dan vijftig messteken doden van een 78-jarige vrouw die ze moest verzorgen.

B. heeft het slachtoffer opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd, zo bepaalde de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Het Openbaar Ministerie (OM) had achttien jaar cel geëist tegen de 38-jarige B. De rechter kwam tot een veel hogere straf, omdat de verdachte alle medewerking, onder meer aan een psychologisch onderzoek, heeft geweigerd.

Rollator

De rechtbank vreest daarom voor herhaling als de verdachte na een tijdelijke straf weer op vrije voeten zou komen. Bij levenslang is dit niet het geval, want in Nederland betekent levenslang dat een veroordeelde in principe voor altijd achter de tralies blijft.

De bejaarde Maria Schermer, die slecht kon zien en met een rollator liep, werd in maart vorig jaar gedood in haar woning in Den Haag. B. heeft ontkend, ondanks veel bewijs waarmee het OM op de proppen kwam.

Bankpasje

''De verdachte heeft ervoor gekozen te zwijgen, en geen enkel inzicht te geven in haar beweegredenen en in wat zich precies in de woning heeft afgespeeld'', aldus de rechtbankvoorzitter.

B. zou uit zijn geweest op geld of een bankpasje van het slachtoffer. In de ochtend van 6 maart vorig jaar meldde zij zich ziek bij haar werkgever.

Paniek

De supermarkt, die Maria Schermer wekelijks haar boodschappen kwam brengen, belde ze met de mededeling dat ze niet hoefden te komen, omdat de bejaarde vrouw niet thuis zou zijn. De rechtbank zag hierin allemaal aanwijzingen voor moord met voorbedachten rade.

Daarnaast kwam in de woning aangetroffen DNA-materiaal overeen met dat van B. En het OM beschikt over bandopnamen waarop te horen is hoe de vrouw tegen haar man zegt: ''Ik wilde kijken of ik het bankpasje kon vinden. Ik raakte in paniek toen ze me betrapte.''

Moordenaar

De houding van B. maakte het onmogelijk informatie te verkrijgen over haar psychische gesteldheid. De rechter refereerde aan een uitspraak van de verdachte ''als ik iets niet wil, krijg je het er ook niet uit''.

Daarom moet er volgens de rechter vanuit worden gegaan dat de moord volledig aan B. toe te rekenen is en zou een tijdelijke gevangenisstraf onvoldoende recht doen aan de veiligheid van de maatschappij.

"De verdachte moet in staat worden geacht nogmaals een dergelijk feit te plegen'', aldus de rechter. De aanklager typeerde de thuishulp als ''een moordenaar zoals wij die in de beste thrillers zien''.