AMSTERDAM - Asielzoekers hebben de medische dienst van de vreemdelingengevangenis Schiphol-Oost voor het Medisch Tuchtcollege gesleept.

Tegen de directie is een klacht bij de Nationale Ombudsman ingediend, zei advocaat Frans Willem Verbaas dinsdag op Radio 1.

Zes hongerstakers werden in februari vorig jaar in een isoleercel opgesloten. De isoleercel is volgens Willem Verbaas gebruikt om de hongerstaking te breken. Hij spreekt van machtsmisbruik en chantage.

Geboeid

De hongerstakers protesteerden vorig jaar tegen het volgens hen strenge regime. De staking brak uit nadat 35 gevangenen weigerden de luchtruimte te verlaten, waarna ze geboeid naar hun cel werden teruggebracht.

Volgens Verbaas was er geen medische reden om de hongerstakers op te sluiten. Tegen gevangenen werd volgens hem gezegd dat ze er pas uit mochten als ze stopten met de hongerstaking.

Cameratoezicht

In de medische wereld wordt dwang bij een hongerstaking volgens hem afgewezen.

De directie heeft volgens de raadsman gezegd dat de hongerstakers op medisch advies in de isoleercel zijn gezet.

Volgens hem heeft de medische staf alleen geadviseerd hen onder cameratoezicht te plaatsen. Omdat in de isoleercellen camera's hangen, zijn de gevangenen daar geplaatst.