DE BILT - Maandagavond en komende nacht wordt het op veel plaatsen glad door bevriezing van natte weggedeelten en opvriezing.

Later in de nacht volgt vanuit het westen regen die landinwaarts overgaat in natte sneeuw en sneeuw. In de ochtendspits en ook gedurende de rest van dinsdagochtend heeft vooral de oostelijke helft van het land te maken met gladheid. Dat meldt het KNMI maandag.

Volgens het meteorologisch instituut bestaat er de hele week kans op winterse neerslag en gladheid, ook door bevriezing van natte weggedeelten. Het KNMI adviseert iedereen die de weg opgaat de weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen.

De ANWB verwacht voor dinsdagochtend een zware spits met zo'n 400 kilometer aan files. De avondspits van maandag is uitermate rustig. Rond 17.45 uur stond er 55 kilometer file in het land.

Strooizout

Verschillende gemeenten meldden maandag dat hun voorraad strooizout dreigt op te raken, maar Rijkswaterstaat laat weten nog voldoende te hebben.

''We hebben nog genoeg voor de belangrijkste wegen, maar je kunt stellen dat strooizout een schaars goed is. De vraag naar zout blijft zowel in Nederland als elders in Europa groot'', aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het strooibeleid is dat op wegen die belangrijk zijn uit economisch oogpunt gestrooid blijft worden om gladheid te bestrijden. De prioriteit ligt bij de rijkswegen en de voornaamste provinciale wegen. Op het onderliggende wegennet wordt niet of mondjesmaat gestrooid.