ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft maandag drie Apeldoornse mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van zeventien tot twintig jaar. Het trio wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op Gert Nijkamp.

Deze Apeldoornse zakenman werd op 21 juni 2007 op klaarlichte dag bij de school van zijn zoontje doodgeschoten.

Tegen de 25-jarige schutter Angelo M. eiste het Openbaar Ministerie (OM) enkele weken geleden achttien jaar cel. Deze straf kreeg de man ook van de rechtbank.

Voor zijn twee 27-jarige Apeldoornse medeverdachten, Sezgin G. en Ümut U., had de officier van justitie twintig jaar gevangenisstraf geëist. Sezgin G. kreeg die straf, Ümut U. kreeg drie jaar minder van de rechters. Zijn rol was volgens hen die van helper.

G. was volgens de rechtbank degene die M. de opdracht had gegeven Nijkamp dood te schieten. G. en U. ontkennen elke betrokkenheid. Er loopt nog een onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord.

Teleurgesteld

De drie advocaten waren erg teleurgesteld over zowel de hoogte van de straffen als de redenering van de rechters.

''Het is jammer dat de rechtbank er niet echt achter wil komen wat er mis is gegaan aan het begin van het onderzoek'', aldus advocaat Jan Vlug van schutter M.

''Bovendien is het spijtig dat er geen consequenties aan worden verbonden.''

Allerlei klusjes

De advocaten kwamen tijdens de zitting met vijf zogenoemde vormverzuimen (fouten die gemaakt zouden zijn in de verschillende onderzoeken), waarvoor niet-ontvankelijkheid van het OM werd gevraagd. Uiteindelijk besloot de rechtbank één daarvan te honoreren.

Om schutter M. aan het praten te krijgen, werd een team van undercoverrechercheurs ingezet die een organisatie om hem formeerde. Hij moest allerlei klusjes doen en ontving daarvoor geld.

''De misleiding van M. is daarmee te ver gegaan'', oordeelde de rechtbankvoorzitter. Het leidde niet tot een lagere straf, wel tot het uitsluiten van bewijs dat op deze manier was verkregen.

Juridische misser

''We krijgen toch gelijk met dat voortraject'', was de mening van Arne Kloosterman, advocaat van Ümut U. Raadsman Ron Heutink van Sezgin G. vindt dat de rechtbank in Zutphen een juridische misser heeft gemaakt.

Volgens hem schort er veel aan het onderzoek in de zaak. De rechtbank is in zijn ogen daar volledig aan voorbijgegaan. Alle drie de advocaten gaan in hoger beroep.