GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft maandag celstraffen van acht maanden tot 2,5 jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk opgelegd aan vijf leden van de zogeheten knuppelbende uit Oost-Groningen.

Eind vorig jaar mishandelde en bedreigde deze bende zeker vijftien willekeurige voorbijgangers met honkbalknuppels. Het gaat om mannen van tussen de 18 en 23 jaar oud.

Ze gingen onder invloed van drank en drugs met hun knuppels de straat op en sloegen in september vorig jaar vooral minderjarige jongeren in elkaar.

Bloedsporen

De wapens werden ingetaped om bloedsporen gemakkelijker te kunnen verwijderen en de mannen droegen bivakmutsen om niet te worden herkend.

De mishandelingen gebeurden onder meer in Musselkanaal, Stadskanaal en Meeden. De 23-jarige Ferdinand van der T. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als de leider van de bende. Hij kreeg dan ook de zwaarste straf.

Rechtsextremistisch

De vijf zijn allemaal onder reclasseringstoezicht gesteld. Wat hun motief voor het geweld is geweest, is niet helemaal duidelijk. Volgens het OM zouden ze bekend zijn met rechts-extremistische ideeën. Een aantal leden gaf aan uit verveling en voor de kick mee te hebben gedaan.ï;?