LEEUWARDEN - Veel coffeeshops zijn verstrikt geraakt in criminele netwerken voor hennepteelt. Gemeenten moeten dan ook oppassen met welke coffeeshops ze zaken doen.

''Als je als gemeentebestuur in zee gaat met coffeeshops, moet je goed weten of ze zuiver op de graat zijn'', aldus politiecommissaris Max Daniel maandag naar aanleiding van een interview met hem in de Volkskrant.

Hij noemt als voorbeeld de shop Checkpoint in Terneuzen, die met steun van de gemeente uitgroeide tot de grootste coffeeshop van Nederland. De eigenaar werd gezien als succesvol zakenman, maar het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt hem nu voor het leiden van een criminele organisatie.

Checkpoint

''Checkpoint verkocht tien tot vijftien kilo wiet per dag'', zegt Daniel. ''Als je dat kunt binnenhalen, kan het niet anders of je hebt contact met een criminele organisatie.'' De zaak-Checkpoint gaat dinsdag verder bij de rechtbank in Middelburg.

Het OM maakte eind vorig jaar bekend de top van de georganiseerde misdaad in de hennepteelt de komende jaren keihard aan te pakken. De Nederlandse onderwereld heeft volgens het OM vaste voet gekregen in de hennepteelt, waar miljarden in omgaan.

Informatie

Max Daniel, die ook manager is van het landelijke politieteam tegen georganiseerde hennepteelt, herinnert gemeenten aan de regionale informatie centra (zogenoemde Ric's), die zo'n anderhalf jaar geleden in het leven werden geroepen.

Het zijn knooppunten waar informatie bijeenkomt van allerlei instanties zoals overheden en politie. ''Nu zijn gemeenten nog te afhankelijk van toevalligheden en van de alertheid van hun besturen'', zegt Daniel. ''De Ric's maken het makkelijker het kaf van het koren te scheiden.''